75 éves NINETTO DAVOLI

2023. október 11-én 75 éves NINETTO DAVOLI olasz színész

Semmi túlzás nincs annak megállapításában, hogy mindent a zseniális rendezőnek, Pier Paolo Pasolininek köszönhet. A kis Giovanni – ez ünnepeltünk valódi keresztneve – vásott tizenéves kölyökként keveredett véletlenül egy Pasolini-film forgatására, ahol a rendezőnek megtetszett a göndör fürtű fiúcska, és a pártfogásába vette.

Miután egy ügyvéd barátja közbenjárásával sikerült kihoznia a fiatalkorúak börtönéből, előbb a Máté evangéliuma című filmjében adott neki egy kis szerepet, majd a Madarak és madárkák című filmben már a népszerű komikus, Toto partnere lehetett. Pasolini csinált színészt belőle, de ez csak részben igaz, mert a rendező abban segítette, hogy a kamerák előtt önmagát tudja adni, “színészkednie” nem kellett.

Több mint egy évtizedes kapcsolatuk alatt mindössze két Pasolini-filmben nem szerepelt, de a forgatásokon kívül is sokat találkoztak, szinte együtt éltek, Pasolini körbevitte a fél világon. Sőt, a művészileg teljesen képzetlen Ninetto segített a világhírű filmesnek a helyszínek és a szereplők kiválasztásában is. Kapcsolatuk akkor sem romlott meg végzetesen, amikor Ninetto váratlanul bejelentette, hogy szerelmes, és meg is nősült. A köztudottan homoszexuális rendező nagyon összetört a hírre, de munka- és baráti kapcsolatuk megmaradt, amikor Pasolinit meggyilkolták, Ninetto azonosította a holttestet.

S bár pártfogója halála után kevesebbet dolgozott, karrierje nem tört ketté. Magyar filmben is szerepelt, Jancsó Miklós A zsarnok szíve című mozijában találkozhattak vele a nézők. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.