130 éve hunyt el CHARLES GOUNOD

2023. október 18-án 130 éve hunyt el CHARLES GOUNOD francia zeneszerző

Már fiatalon elárulta kivételes képességeit, akkoriban ő volt a Conservatoire legtehetségesebb tanulója, lelkiismeretes és tanulékony. De nemcsak szorgalmas volt, hanem valódi bohém is, amint írták: “igazi párizsi, aki amellett, hogy valósággal ölte magát a legnehezebb zenei stúdiumokkal, nem tagadta meg ifjúságát, s kivette részét az élet örömeiben”.

Ezen szokása később is megmaradt, mire elismert komponista lett, a társaságnak is a középpontjába került, úgy élt mint egy világfi, ami azért is pikáns, mert ő komponálta a pápai himnuszt. Pedig sokáig nem sok oka volt az örömre, elkerülte a siker, a nyugodt alkotáshoz viszont anyagi biztonságra lett volna szüksége, ezért aztán egy remek húzással feleségül vett egy csodaszép, ráadásul gazdag leányt, a hozományból pedig hozzáfogott élete nagy művéhez.

A Faustot 1859-ben mutatták be, és ahogy az a remekművekkel lenni szokott, ez is megbukott, egy hozzáértő kritikus szerint a Faust “összevissza hadonászás hangokkal és hangszerekkel”. Tíz évvel az ősbemutató után aztán a Faust is megkezdte világhódító útját, az életvidám komponista pedig elfoglalta méltó helyét a korabeli francia zene trónusán. (Kalendárium Press) 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.