130 éve hunyt el PJOTR CSAJKOVSZKIJ

2023. november 6-án 130 éve hunyt el PJOTR CSAJKOVSZKIJ orosz zeneszerző

Csodagyerek volt, ötévesen már Chopint zongorázott, s teljesen elbűvölte környezetét. Korán megmutatkozó kétségtelen zenei zsenialitása ellenére családja nemhogy segítette volna pályafutása kibontakozását, inkább akadályozták zenei tanulmányait. Sokszor erőszakkal tuszkolták el a zongora mellől, a kis Pjotr ilyenkor az ablaküvegen kopogtatta ujjaival a ritmust, s az is megtörtént – amint írták -, hogy kitört közben az üveg, “konokul tovább ‘zongorázó’ ujjaiból pedig csurgott a vér”.

Már gyerekként megpróbálkozott a komponálással, de ha észrevette, hogy kifigyelhetik próbálkozásait, abbahagyta saját műveinek zongorázását, és egy közismert zenemű játszásába kezdett. Ilyen körülmények között kész csoda, hogy nem ment el a kedve az egésztől. Fiatalemberként apja kívánságára a pétervári egyetemen jogot kellett tanulnia, zenei képzését zsebpénzéből maga finanszírozta. A diploma megszerzése után minisztériumi hivatalnok lett, s önálló keresőként végre foglalkozhatott azzal, amit igazán szeretett: a zenével.

A muzsika volt élete legnagyobb szenvedélye, egyébként magányos emberként élte le életét; fiatalon azért volt egyedül, mert minden szabadidejét a zenetanulásra fordította, kezdő zeneművészként mindenkitől bántást kapott, amikor meg világsikerű komponista lett, féltékenységből még kevés barátja is elpártolt mellőle. A nőkkel sem járt jobban, élete egyetlen szerelme szó nélkül hagyta faképnél, később pedig szerencsétlenségére egyszerre két nő is hozzáment volna; egy dúsgazdag özvegy és egy öngyilkossággal fenyegetőző szende szűzlány.

Végül az utóbbit vette feleségül, de csak három hétig bírták együtt, a szokatlan rabságból szegény zeneköltő ismét a muzsikához menekült. Szerencsénkre, mert jórészt a két nő közötti őrlődés élményeiből született csodálatos remekműve, az Anyegin. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.