195 éve hunyt el FRANZ SCHUBERT

2023. november 19-én 195 éve hunyt el FRANZ SCHUBERT osztrák zeneszerző

Egy időben az Esterházy családnál volt zenetanár, és életében mindössze egyszer szánta rá magát arra, hogy saját műveiből nagy nyilvánosság előtt hangversenyt adjon. Műveit szívesebben játszotta szűk baráti körben, melynek összejöveteleit hívták akkortájt “schubertiádáknak”.

A zeneértő utókor szemére vetette, hogy zenéjében nem volt konstruktív újító, ragaszkodott a klasszikus formákhoz. Pablo Casals viszont így tette fel a kérdést: “Miért kellett volna neki új formákat alkotnia, amikor a szonáta és a szimfónia meglevő keretei megfeleltek az ő egyéni, sőt nagyon is egyéni alkotó eszméinek?”

Végül érdekességként említsük meg, hogy legendásan feledékeny ember volt, saját művének bemutatójára is elfelejtett elmenni, máskor meg sokszor hívott úgy vendégeket, hogy elfelejtett otthon maradni. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Ambrózy Ágoston Borostyán című életregényét kínálja antikvár példányokban 790 ft-os áron.

 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok and tagged , . Bookmark the permalink.