140 éve született ANTON WEBERN

2023. december 3-án 140 éve született ANTON WEBERN osztrák zeneszerző

A modern zene ma már általánosan elismert mestere életében nem sok sikernek örülhetett, amint Somfai László írta: “amit kortársai művéből meghallhattak, általában közönybe vagy bántó nevetésbe fúlt”. Vagy botrányba – tegyük hozzá -, mert például neki kellett elszenvednie a zenetörténet egyik legemlékezetesebb botrányát, amikor a közönség olyan zavart keltett, hogy maga Webern is lekiabált az erkélyről, hogy dobják ki az egész bandát. A koncertből bírósági ügy lett, amelyen a hallgatóság egy orvos tagja azzal magyarázta a nézők dühös reakcióit, hogy a zene hatására a hallgatók egy részén kitört az idegbaj.

A kifütyült komponista csalódottságában beállt katonának, de olyan beteges volt szegény, hogy hamar leszerelték. Karmesterként is a legjobbak egyike volt, de persze dirigensként sem aratott sikert. Pedig mindent megtett érte, úgy hajszolta magát a koncerteken, hogy egy-egy hangverseny végén szinte leszédült a pódiumról, de zenekarának tagjai csak mosolyogtak rajta. Küzdelmes élete végül 1945-ben tragikus véget ért, erős dohányos lévén kiment rágyújtani a ház elé, de elfelejtette, hogy kijárási tilalom van, és egy amerikai katona lelőtte. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.