105 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN

2023. december 11-én 105 éve született ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN orosz író

Egy interjújában azt mondta, az írónak használ az, ha az élet egy kicsit megforgatja és sokfajta élményhez juttatja, ám az ő esetében kicsit túllőtt a célon a sors. Míg a mi – most már örökké halhatatlan – írónk, Kertész Imre a náci haláltáborban szerzett életre szóló élményeket későbbi irodalmi tevékenységéhez, úgy az orosz író a sztálini lágereket járta meg, s ő is összeszedett egy Nobel-díjnyi tapasztalatot. 1945-ben kapott nyolcévnyi kényszermunkát, amiért egy magánlevélben tiszteletlenül írt Sztálinról, s miután csodák csodájára túlélte a lágerek poklát, még kazahsztáni kitelepítéssel is vezekelnie kellett bűneiért.

Világhíres regényeit már rabsága alatt írni kezdte, persze csak fejben, hiszen papírja, ceruzája nem volt, de bizonyos értelemben addig volt jó, míg le nem írta gondolatait, mert abból megint csak baja lett. Ivan Gyenyiszovics egy napja című műve ugyan a zűrzavaros hruscsovi enyhülésben véletlenül megjelenhetett, de csakhamar be is tiltották, s attól fogva csak külföldön publikálhatott. Csak rontott a helyzetén, hogy 1970-ben megkapta a Nobel-díjat, miután pedig megjelent Nyugaton a Gulag-szigetcsoport című világsikerű könyve, megfosztották állampolgárságától, és kiutasították hazájából.

Ezt követően külföldön élt, egy hatalmas vermonti birtokon, mert az annyira emlékeztette a mindenek ellenére szívének oly kedves Szibériára. 1994-ben költözött haza, s ott érte a halál 2008 augusztusában. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press a Lélek és szögesdrót című könyvet ajánlja 30% kedvezménnyel.  Megrendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.