160 éve született FERENC FERDINÁND

2023. december 18-án 160 éve született FERENC FERDINÁND osztrák főherceg, Habsburg trónörökös

Károly Lajos főherceg fia volt, aki Rudolf trónörökös halála után örökölte meg a Monarchia trónját. Végigjárta a katonai ranglétrát, pályafutását egy gyalogezrednél kezdte, 1890-ben lett ezredes. 1892-93-ban tízhónapos világkörüli utazást tett, amelyről egyébként naplót írt, amely meg is jelent. 1894-ben a 38. gyalogosdandár parancsnoka lett, de egyre inkább elhatalmasodott rajta tüdőbaja, és emiatt hosszú ideig kellett kúráltatnia magát. Ennek ellenére 1898-tól ő helyettesítette a császárt minden katonai ügyben.

1900-ban nagy botrányt okozott rangon aluli házasságával, ugyanis Chotek Zsófiát vette el, aki csak egyszerű grófnő volt. Ferenc József csak azután egyezett bele a házasságba, hogy Ferenc Ferdinánd lemondott leendő gyermekei trónöröklési jogáról. A botrány hullámai lassan lecsendesedtek, és Ferenc Ferdinándot 1913-ban kinevezték a fegyveres erők főfelügyelőjévé. Ez a beosztás okozta végül a halálát, ugyanis emiatt kellett neki vezetnie a boszniai hadgyakorlatot. Emiatt utazott Szarajevóba, ahol 1914. június 28-án egy Gavrilo Princip nevű szerb nacionalista a feleségével együtt meggyilkolta.

Ez a merénylet lett az I. világháború kitörésének közvetlen előzménye. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press a Ferenc Ferdinánd trónörökös és Chotek Zsófia című könyvet kínálja 30% kedvezménnyel. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.