220 éve hunyt el JOHANN GOTTFRIED HERDER

2023. december 18-án 220 éve hunyt el JOHANN GOTTFRIED HERDER német költő és filozófus

Goethe és Schiller mellett a weimari klasszika harmadik nagy alakja volt, a természethez való visszatérést hirdető mozgalom, a “Sturm und Drang” vezető  teoretikusa. Szerinte az emberiség története a természetből indul,  annak folytatása. Az emberiség fejlődésének eredménye a művészet, a vallás, a gondolkodás és a nyelv, a fejlődés során azonban elvész a természet  szerinti  élet. A racionális gondolkodással és a nyelvvel szembeállítja a  természetes, meg nem rontott embert, akinek szellemét csak a zseni képes  elérni a racionális civilizáció korlátainak áttörésével. Újraértékelte  a  német kultúrát, az antik humanizmust tekintette művelődési eszménynek.

Mi, magyarok különösen adósai vagyunk emlékének. Sokáig, egy szerencsétlen félmondatában a magyar nyelv megszűnésének jövendölése miatt ő volt a “szamár német”, pedig nem volt az ellenségünk. Sőt! A magyar nyelv védelmére kelt olyan időkben, amikor emiatt vállalnia kellett a cenzúra és hivatalos támadás minden terhét. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.