80 éves KEITH RICHARDS

2023. december 18-án 80 éves KEITH RICHARDS angol rockzenész, a Rolling Stones együttes gitárosa

A Jagger-Richards szerzőpáros egyik fele az angliai Dartfordban egyedüli gyerekként látta meg a napvilágot. Gitározni állítólag önerőből tanult meg, sokak szerint nem is igazán sikerült neki a dolog. Dalszerzőnek viszont elsőrangú, számtalan riffel gazdagította a rockot, többek között az ő leleménye (legalábbis elcsépeltségét tekintve) a csak Beethoven Sors-szimfóniájához hasonlítható Satisfaction bevezető része. Az utóbbi évtizedekben egy-két szólólemezt is kiadott, de hát nem ezért szeretjük: az idő és önpusztító életmódja úgyis mormogássá redukálta már amúgy sem erőteljes hangját.

De nem kíméli magát, miatta kellett elhalasztani pár éve a Stones utolsó utáni világ körüli turnéját is: a derék gitáros házának könyvtárszobájában leesett a létráról, és eltörte néhány csontját. (Arról nem szólt a fáma, hogy kultúr- vagy közönséges szomj fűtötte-e a jeles gitárost, egy könyvet vagy a mögé rejtett whiskys üveget kereste-e, bár az utóbbit jobban el tudjuk képzelni, még azután is, hogy azt mondta, egy anatómiakönyv után kutakodott.) Az ezek szerint az emberi test rejtelmei iránt is érdeklődő rocker azóta hál’Istennek meggyógyult, sőt az angol Q magazin is kitüntette életművéért. Bár rossz nyelvek szerint legnagyobb teljesítménye az, hogy az elfogyasztott töméntelen mennyiségű szesz és drog dacára, az orvosok jóslataira rácáfolva még mindig él.

Bár tisztesség ne essék szólván: pocsékul néz ki, de reményre ad okot, hogy pár éve bejelentette, egy életre lemondott a drogokról és a piáról. Na jó, néha egy kis ital legurul azért, de az nem számít. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.