75 éve született DONNA SUMMER

2023. december 31-én 75 éve született DONNA SUMMER amerikai énekesnő

A diszkókorszak egyik királynője, s egyben szexszimbóluma volt, akinek a karrierje 1975-ben kezdődött, és meglepő módon nem a nagy víz túlpartján, hanem Münchenben. Donna pincérnőként dolgozott a városban, s ott rögzítette – Giorgio Moroder szerző-producer irányításával – a Love To Love You Baby című dalt, amely néhány nap alatt meghódította a világot, s egyben óriási botrányt kavart.

A dal éneklése közben ugyanis Donna olyan hangokat hallat, amit  – fogalmazzunk szalonképesen – azok a nők hallatnak, akik sikongatásukkal éppen megelégedetten nyugtázzák szerelmi partnerük férfiúi teljesítményét. A nagyközönség ilyen hangokat korábban csak pornófilmekben hallhatott, s mivel az emberek nem tudták, hogy a felvétel valójában úgy készült, hogy az énekesnő a vaksötét stúdió padlóján feküdve nyögdécselt magában, a vásárlók az első megdöbbenés után szétkapkodták Donna lemezét, s ezzel az énekesnő szakmai tekintetben is eljutott a csúcsra.

Bár jól sikerült Hot Stuff, Lady Of The Night, Bad Girls és I Feel Love című dala is, a botrányos nóta hatalmas sikerét nem tudta megismételni. Magánéleti gondja is akadt bőven, tönkrement a házassága, három közeli családtagja pedig szörnyethalt egy autóbalesetben. Meg is hasonlott önmagával, “szex-istennővé váltam és nagyon szenvedtem ettől” – mondta később, még szerencse, hogy egy szép napon megjelent előtte Isten, és változtatásra biztatta. Donna nemsokára nyilvánosan megsértette a homoszexuálisokat, majd idegösszeomlást kapott, utána megtért, és felhagyott a zenével, életét a hitnek szentelte.

Csak halála előtt nem sokkal tért vissza, hogy “a zene által Isten szavait tolmácsolja az embereknek”, de néha szívesen előadta régi nagy slágereit is. Kivéve az ominózus Love To Love You Baby-t, amivel ugyebár annak idején a csúcsra jutott. Donna Summer 2012-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.