575 éve született LORENZO MEDICI

2024. január 1-jén 575 éve született LORENZO MEDICI firenzei uralkodó herceg

A Medici Firenze leghíresebb bankárcsaládja volt, tagjai több mint három évszázadon át uralták a városállamot. Lorenzo is aktívan részt vett a közéletben, de mégsem politikai tetteivel írta be nevét a történelembe, hanem művészet-szeretetével, amellyel döntően járult hozzá Firenze nagyságának megteremtéséhez.

Külön villát tartott fenn a baráti beszélgetésekre, és asztalához olyan művészeket, tudósokat hívott meg mint Botticelli és Ghirlandaio, Pollaiuolo és Michelangelo, Leonardo da Vinci, a művészettörténet talán legnagyobb zsenije pedig egyenesen Lorenzo firenzei házában élt. A kiváló művészektől csodás műalkotások sorát rendelte meg, biztosítva ezzel megélhetésüket, és művészetük szabad kibontakozását. És bár a pénzt ő adta, sohasem zsarolta vele az alkotókat, sőt, mindenben igyekezett segíteni nekik, még akkor is, ha tehetségüket máshol akarták kamatoztatni. Lorenzo intézte el, hogy Botticellit meghívják a római Sixtus-kápolna freskóinak megfestésére, ő küldte Verrocchiót Velencébe, hogy megmintázhassa Colleoni zsoldosvezér lovasszobrát, s ő ajánlotta be Leonardo da Vincit a milánói Lodovico Sforzánál, és bár szomorúsággal töltötte el, hogy korának géniusza elhagyja udvarát, mindenben segítette őt. Nem véletlen tehát , hogy az utókortól kiérdemelte az Il Magnifico, azaz A Csodálatos melléknevet.

Egyébként nemcsak pártolta, hanem maga is gyakorolta a művészeteket. Verseket és drámákat írt, sőt, filozófiai tanulmányköteteket adott ki, aligha kétséges, hogy méltatása nélkül nem lehet megírni az itáliai reneszánsz történetét. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.