125 éve született FRANCIS POULENC

2024. január 7-én 125 éve született FRANCIS POULENC francia zeneszerző

Kezdetben a jelentős muzsikusok szokványosnak mondható pályáját futotta be. Ötévesen kezdett zongorázni, s 18 évesen már komoly zeneszerzői sikert ért első művével, a Néger rapszódiával. A szokásosnak indult pálya a 20-as években vett nem várt fordulatot, amikor Poulenc érdeklődése a cirkuszi és a balettzene felé fordult. Némiképp abban is különbözött művésztársai többségétől, hogy nem csak műveivel, hanem egész életével aktívan politizált, kimagasló érdemeket szerzett a második világháború alatt az ellenállási mozgalomban.

Elkötelezett demokrata volt, “D-dúr szonáta hegedűre és zongorára” című művét például Federico García Lorca, a mártír spanyol költő emlékének szentelte. Mivel García Lorca maga kísérte gitáron a spanyol népdalokat, Poulenc e csodaszép, de nagyon szomorú szonátájának második tétele fölé a következő Lorca-idézetet írta: “A gitár könnyekre fakasztja az álmokat”. (Kalendárium Press)

This entry was posted in classical music, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.