95 éve született VUJICSICS TIHAMÉR

2024. február 23-án 95 éve született Pomázon VUJICSICS TIHAMÉR zeneszerző

Mint a neve is mutatja, több gyökérből táplálkozott zenéje, s bár ő maga már Pomázon született, a délszláv dallamvilág egész életében elkísérte. Kiváló zenetudós volt, de amellett, hogy hivatását, a zenét nagyon komolyan vette, megtalálta a hangot a nagyközönséggel is. Azon kevés komolyzenészek egyike volt, akiről első látásra azt gondolta mindenki, a zene könnyebb műfajait műveli.

Talán mert virtuóz módon játszott több hangszeren is, s a zene népszerűsítése érdekében nem tartotta rangon alulinak például zenei paródiákat előadni. Ezekkel pedig hangos sikert aratott azok körében is, akik egyébként nem találkoztak volna a muzsika értékeivel. Amint halála után írta valaki: “Kevés nézője-hallgatója tudta, hogy ez a bolondos, zenei ötletekkel örömtelien játszadozó, vidám ember komoly zenetudós, talán az egyik legjobb és legszélesebb tudású folklorista”. Annyira szerette a muzsikát, hogy mindenben benne volt, ha tehetett érte valamit. Sokszor szerepelt az új lehetőségként akkortájt terjedőben lévő televízióban, még többet a rádióban, Kádár Kata című remek táncballadáján és Ráckevei ballada című kórusművén kívül filmzenéket is komponált.

Legendásan kedves, közvetlen ember volt, bizonyos, hogy aki ismerte, szerette is, de rokonszenves embersége a képernyőn is átsütött, ezért is rázta meg szinte az egész országot tragikus halála; 1975-ben éppen egy zenei kutatóúton volt, amikor a damaszkuszi repülőszerencsétlenségnél odaveszett. Szentendrén zeneiskola is őrzi nevét és emlékét. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in classical music, magyar évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.