80 éves KALMÁR MAGDA

2024. március 4-én 80 éves KALMÁR MAGDA operaénekesnő

A kiváló szoprán zenei tanulmányait zongoristaként kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, és 23 évesen lett az Állami Operaház magánénekese. Annak idején természetesen lányszerepekkel kezdte, énekelt például a Három a kislányban, s az ő esetében az idő múlását csakis azon lehet lemérni, hogy amikor ismét bekerült a darabba, már Tschöll mama szerepében láthattuk.

Egyébként Rossini A sevillai borbély Rosina szerepében debütált, és azonnal olyan sikert aratott, hogy több mint másfél évtizeden át tartották repertoáron vele. Különben néhány évvel ezelőtt ezt az operát is felújították, s az új szereposztásban már Bertát énekelte. De volt a Rigoletto Gildája és A varázsfuvola Paminája is, és lehetne sorolni napestig, több mint félszáz főszerep van mögötte. Gyakran láthattuk a tévében, szerepelt operettekben, hangversenyénekesként, sőt, még magyar nótát is szívesen énekel. Hangját sok hanglemezen is megcsodálhatjuk. Bejárta a világot, fellépett Európa minden szegletében, Amerikában, Szingapúrban és Ausztráliában.

Megkapta a Kossuth-díjat is, leginkább azonban a családjára büszke, négy éve elhunyt szeretett férje és húga sokszor ott ült az előadásain, a fiával és a menyével pedig néha együtt is szerepeltek: fia, Mersei Zsolt ugyanis klarinétos, menye, Nemes Mónika pedig hegedűs. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in classical music, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.