40 éve hunyt el TITO GOBBI

2024. március 5-én 40 éve hunyt el TITO GOBBI olasz operaénekes

Eredetileg ügyvédnek tanult, zenei tehetségére akkor figyeltek fel, amikor 1938-ban megnyerte a bécsi nemzetközi zenei fesztivál első díját. A háború miatt évekig csak szülőhazájában énekelhetett, mire azonban a milánói Scalát is meghódította, a háború is végetért. Megmutathatta végre tehetségét a világnak, s a kiváló baritont szájtátva hallgatták mindenhol.

Egyaránt hatalmas sikerrel énekelt a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben, de fellépett a világ minden jelentősebb operaszínpadán, többször vendégszerepelt Budapesten is, így a magyar közönség is megcsodálhatta szépen formált hangját és intelligens játékfelfogását. Közel száz szerepet tartott repertoárján, híres volt mint a Tosca Scarpiája és a Szerelmi bájital Belcore-ja, a Falstaff címszerepében pedig különösen csillogott. Sokat filmezett, több mint kéttucat alkotásban játszott, többnyire persze operafilmekben, amelyek közül a Rigoletto lett a legnagyobb siker.

Idősebb korában, hangja fényének megkoptával azonnal visszavonult az énekléstől, rendezéssel foglalkozott, mesterkurzusokat tartott, és megírta önéletrajzát, amely Életem címmel magyarul is megjelent. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.