80 éve született SZÉCSI PÁL

2024. március 19-én 80 éve született SZÉCSI PÁL táncdalénekes

Ő volt minden idők leghíresebb magyar könnyűzenei előadója, a nevét ma is ismeri mindenki, alakja köré immár legendák szövődtek, s ehhez hozzájárul az is, hogy tragikusan fiatalon, harminc évesen hunyt el.

Rövid élete is tragédiák sorozata. Édesapját még csecsemőként elvesztette, édesanyja pedig hamar lemondott róla, intézetben és nevelőszülőknél nőtt fel, a nagybetűs életet pedig segédmunkásként kezdte. Kellemes megjelenésére véletlenül lett figyelmes egy divattal foglalkozó szakember, aki aztán férfimodellt csinált belőle. Magánszorgalomból kezdett énekelni, aztán az énektanárja beajánlotta a Táncdalfesztivál indulói közé, a jóképű fiú pedig a Csak egy tánc volt című dallal kirobbanó sikert aratott.

Egycsapásra ő lett az ország kedvence, a nők bálványa. Az életéből hátralévő röpke hét év alatt rengeteg slágert énekelt, csak nagylemezből pontosan egy tucatnyit adtak ki napjainkig, olyan, ma is jól ismert dalokkal rajtuk, mint az Egy szál harangvirág, a Gedeon bácsi vagy a Szeretni bolondulásig. Külön ki kell emelni  a Két összeillő ember című albumot, amelyen Domján Edittel közösen énekel, s tudnivaló volt, hogy a fess táncdalénekes és a szépséges színésznő a magánéletben is egy párt alkotott. Rövid, de lángoló szerelmük tragikus véget ért, Domján Edit 1972 karácsonyán öngyilkos lett, s halálát az egyébként is állandóan depresszióval küzdő Szécsi Pál nem tudta feldolgozni. Többszöri kísérlet után végül 1974 tavaszán ő is önkezével vetett véget életének.

De emléke ma is él, sírját mindig virág borítja, dalait játsszák a rádiók, sőt, Szécsi Pál szerelmei címmel színdarab is készült. S persze tragikusan rövid életéről könyvet is olvashatunk. (Kalendárium Press)

A Kalendárium Press az évfordulóra a Zenészballada könyvet ajánlja. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.