205 éve hunyt el FESTETICS GYÖRGY

2024. április 2-án 205 éve hunyt el FESTETICS GYÖRGY földbirtokos

“Festetits gyönyörű fényben ragyog máris. Ki tett annyit a Nemzet fényéért?” – tette fel a költői kérdést Kazinczy Ferenc, ami jól mutatja a kortársak lelkesedését a dúsgazdag földbirtokos iránt. De volt is miért lelkesedniük, Festetics ugyanis a tudományok és művészetek bőkezű pártfogásával nemcsak az akkoriban szinte porfészeknek számító Dunántúl felvirágoztatásáért tett sokat, de az egyetemes magyar kultúráért is.

S külön méltányolták, hogy ez az ő esetében nem számított kézenfekvőnek, hiszen a Festeticsek hagyományosan császárhű főurak voltak, így György is élhetett volna egy valódi magyar nábob módjára, de ő ahelyett, hogy léha szórakozásra dorbézolta volna el vagyonát, Keszthelyen megalapította belőle Európa első gazdasági főiskoláját, a Georgikont, Helikon néven pedig immár legendás irodalmi ünnepségeket rendezett. Ahol megfordult a korabeli irodalom színe-java, s ahol korábban elképzelhetetlen szenzációként szegény magyar költők szavaltak magyarul.

Nincs mit csodálkozni tehát Berzsenyi elképedésén, midőn azt írta Kazinczynak: “eggy olly ember, a kinek jövedelme három milliom körül van, egy illy innepre 30 ezeret költ, semmi, de nem semmi az, midőn az ősz Festetits a szegény Berzsenyinek az utzára kalap nélkül elejbe szalad”. (Kalendárium Press) 

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.