505 éve született MEDICI KATALIN

2024. április 13-án 505 éve született MEDICI KATALIN francia királyné

A híres-neves firenzei herceg, Lorenzo Medici unokája volt, s örökölte az Il Magnifico kivételes képességeit. Pedig amikor hozzáadták a későbbi II. Henrik francia királyhoz, nem sok jövőt jósoltak neki, de ő szívós kitartással lassan teljesen magához ragadta a hatalmat. Fiait is úgy nevelte, hogy uralkodhasson rajtuk, így amikor a fiúk szépen sorban trónra kerültek, valójában ő irányította az országot.

Céljai megvalósítása érdekében nem ismert gátlásokat, III. Henriket például azzal tartotta befolyása alatt, hogy könnyűvérű lánykákból valóságos hadsereget szervezett számára, s a Mignon-ok lelkes csapata persze teljesen elvonta figyelmét az államügyektől. Katalint az sem zavarta, hogy közben fia szexuális élete tragikusan félresiklott, s már harmincévesen emberi roncs lett belőle. Katalin rendelte el a hírhedt Szent Bertalan-éji mészárlást is, amikor a hugenották ezreit gyilkolták le éppen saját lánya, Valois Margit “vérmenyegző”-jén.

De ez a rettegett “fekete királyné” nemcsak férfiasan kemény volt, de igazi nő is. Imádta például az illatszereket, ő vetette meg a ma is világhírű francia parfümgyártás alapjait, az ő idejében még a párizsi szökőkutak is illatszeres vizet locsoltak. Imádott enni, inni, tubákot szippantott, egész sor ételt ő honosított meg Franciaországban, például a szarvasgombát, a sárgadinnyét és a májas hurkát.

Egyébként is volt érzéke a jó és a szép dolgokhoz, leginkább azonban az okkultizmus iránt lelkesedett. Varázslók, jósok, asztronómusok hadával vette körül magát, egy időben az ő udvarában tevékenykedett a legendás jós, Nostradamus, akinek egyetlen, akkor tényleg hihetetlen jóslatát nem vette figyelembe: hogy ellenfele, Navarrai Henrik trónra jut. Pedig trónra jutott. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Medici Katalin élete és kora című könyvet kínálja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.