260 éve hunyt el MADAME POMPADOUR

2024. április 15-én 260 éve hunyt el MADAME POMPADOUR, XV. Lajos francia király kedvese

Jeanne-Antoinette Poisson volt a becsületes neve, és egy derék polgár törvénytelen leányaként bizony nem valami szép reményekkel kezdte az életét. Egyetlen esélye kivételes szépsége volt, de arra is hamar rájött, hogy szép, de buta lányokkal tele van a birodalom. Ezért aztán a testápoláson kívül gondot fordított szellemének pallérozására is, így amikor egy vadászaton végre megismerkedett XV. Lajossal, teljesen rabul ejtette a királyt. Nemsokára Lajos szeretője lett, s a szépséges és okos asszony csakhamar teljesen az ujja köré csavarta a királyt.

Mivel pedig Lajos nem nagyon  törődött az államügyekkel, Franciaországot Madame Pompadour – vagy ahogy II. Frigyes porosz király nevezte: “Őfelsége,  az Alsószoknya” – kormányozta. Még szerencse,  hogy ez az uralom – ellentétben a közkeletű  felfogással – inkább volt hasznára mint kárára az országnak. Szokás például a szemére vetni költekezéseit, de az igazság az,  hogy főként a művészetek pártolására költött sokat, s olyan embereket támogatott  mint Montesquieu és Rousseau, Voltaire-t pedig ő neveztette ki udvari történetíróvá. Segítette az Enciklopédia kiadását is, s rokonszenvezett a felvilágosodással. Nagy összegű megbízásait a legkiválóbb festők, szobrászok és építészek kapták, így nélküle most sok remekművel lennénk szegényebbek. De kifinomult ízléséhez azért azt tegyük hozzá, hogy mint akkor általában mindenki, ő sem mosakodott soha.

Intelligenciáját pedig mi sem mutatja jobban, mint az, hogy idővel maga is belátta szépségének  hanyatlását, s önként visszavonult; “hivatalos szeretőből” a király igazi barátja lett, sőt, még Lajos későbbi szerelmi kalandjait is ő szervezte. Rendkívüli asszony volt, még az elhagyott királynéval is sikerült megkedveltetnie magát. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza két életrajzi kötetet, Poór János és Evelyne Lever könyvét kínálja antikvár példányban. 

 

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.