1955 éve halt meg OTHO római császár

1955 éve, 69. április 16-án halt meg  OTHO római császár

A római történelemben Otho volt az első császár, aki úgy jutott trónra, hogy előre eltervezte az elődje meggyilkolását.

A dolog Nero halálát követően történt. Amikor az őrült – de a nép körében talán éppen ezért nagyon kedvelt – császár öngyilkos lett, egy aggastyán került trónra, Galba már hetvenéves is elmúlt, amikor császár lett. Nyilván mindenki tudta – ő maga is -, hogy uralma rövid életű lesz, s adódott megoldásként, hogy az agg császár örökbefogadás révén biztosítsa az utódlását. Othónak állt a zászló, hiszen ő volt Galba legfőbb támogatója abban, hogy Nero örökébe lépjen. Galba azonban nem őt, hanem egy Pisót fogadott örökbe, s jelölte ki egyben utódjául. Otho vérig sértődött, és nyomban elhatározta, hogy elteszi láb alól Galbát.

Pár nappal az ominózus örökbefogadás után Otho besétált a praetoriánus gárda római kaszárnyájába, rövid beszédben maga mellé állította a gárdistákat, akik aztán teljesítették is kívánságát: Galba és kijelölt utódja, Piso még aznap halott volt.

Otho mindössze három hónapig élvezhette, hogy ő Róma ura, akadt ugyanis valaki, akinek meg az ő hatalomra jutása nem tetszett. Vitellius haddal indult Otho ellen, aki megemberelte magát, felvette a harcot Vitellius csapataival, de hamar alulmaradt. S ekkor egészen elképesztő dolgot cselekedett: belátva, hogy harca a trónért Vitelliusszal bizonyosan polgárháborút okoz, Róma érdekében öngyilkos lett, átengedve így az uralmat Vitelliusnak. Saját halála árán óvta meg Rómát az újabb testvérgyilkos polgárháborútól.

Otho, aki fiatalon azzal szerzett kétes hírnevet, hogy Nero legbizarabb kicsapongásaiban volt a leglelkesebb társa, halálával kivételes emberi nagyságról tett tanúbizonyságot. Meglepve ezzel mindenkit. Öngyilkossága éppen 1955 éve, 69. április 16-án történt. (Kalendárium Press)

This entry was posted in ókor. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?