5 éve hunyt el BÁCS FERENC

2024. április 16-án 5 éve hunyt el BÁCS FERENC színész

“Erdély az otthonom, Magyarországon itthon vagyok” – nyilatkozta gyakran, joggal, hiszen Nagyszebenben született, közel két évtizedig a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban játszott, s csak 1977 óta élt hazánkban.

Két év vidéki akklimatizálódás után 1979-ben mutatkozott be a pesti közönségnek, s később a többi között a Vígszínház, majd a József Attila és Nemzeti Színház művészeként számos nagyszerű alakítást láthattunk tőle, idősebb korából pedig talán a My Fair Lady Higgins professzora emelkedik ki. Filmezett is – híres mozija A ménesgazda, az Októberi vasárnap, az Egymásra nézve, Az erőd és A vörös grófnő -, s mivel nagyon szépen beszélt, beszédművészetet tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Kellemes orgánumát szívesen és gyakran vette kölcsön a szinkron is, ő volt például a Klinika című filmsorozat főszereplőjének, Brinkman professzornak a magyar hangja. A feladatnak azért is örült, mert fiatalon agysebésznek készült, két évig tanult is a marosvásárhelyi egyetemen, de hamar rájött, hogy nem neki való ez a hivatás. Kárpótlásként a fogadott fia váltotta valóra ifjúkori  álmait, aki urológus lett. Visszatérve rá, A Gyűrűk urában is hallhattuk, ő Gandalf volt magyar hangja. Bár nem volt tipikus sorozatszínész, feltűnt a Barátok közt című sorozatban, egy rendőrnyomozót alakított benne.

Népszerű színész volt, így magánélete után sem kellett nyomozni – noha ő maga inkább visszahúzódó típus volt -, tudnivaló, hogy egykoron a szintén erdélyi származású kiváló színésznő, Tanai Bella volt a felesége, két gyermeket neveltek fel. 83 évesen hunyt el. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?