Julius Tomasovce kalandjai – Chand Baori

Amikor egykoron nagy világcsavargó hírében állt Julius Tomasovce barátom Indiában bolyongott, elment Rádzsasztánba is, nem utolsósorban azért, hogy megnézze a világ egyik legmegdöbbentőbb kútját. Rádzsasztánba különben nem nehéz eljutni, és számos látnivaló van arrafelé, Dzsaipur, Dzsodpur – hogy csak kettőt említsek – de majd megkérem a barátomat, meséljen azokról is.

Visszatérve a témához, az említett kútnak Chand Baori a neve és Abhaneriben van. A barátom Dzsaipurból vonattal ment oda, és szerencsésen túlélte, Indiában ugyanis vonattal utazni meglehetősen nagy kihívás, de majd egyszer meséltetek erről is. De a látvány megérte a fáradozást, mert a kút egy csoda. 800 körül építették, s bár fúrhattak volna egy sima kutat is, akkoriban úgy gondolták, ha lúd, legyen kövér, ha kút, legyen mély. Úgyhogy bátran nekifogtak, és talán abba se akarták hagyni.

Így aztán ástak szépen egy 13 emelet mély gödröt, amelynek az aljára 3500 lépcsőfokon lehet lejutni. A barátomnak nagyon élénk a fantáziája, de elképzelte, ahogy két teli vödörrel megindul a pacák felfelé. Mondjuk félúton van egy pihenő, gondolom ott az egyik vödröt ki is itta a delikvens, úgyhogy mehetett vissza.

Azt persze mondani sem kell, hogy a kút ma is üzemelhetne, víz most is van benne.

This entry was posted in Julius Tomasovce kalandozásai a nagyvilágban and tagged , , , . Bookmark the permalink.