65 éves TOMMY SHAW

Szeptember 11-én 65 éves TOMMY SHAW amerikai rockzenész

A remek gitáros 1975-ben lett a west-coast zenét nyomató Styx együttes tagja: a bandába a menedzser csábította, aki egy csehóban látta meg egy nevenincs formációban. A Styx zenekar nevét arról a pokolbéli folyóról kapta, melyen Kháron ladikján kelnek át a holt lelkek a túlsó partra.

A banda 1971-től szerepel a rockvilágban, de kezdetben nem alkottak a fiúk túl sok maradandót. Legjobb felállásuk az volt, amikor Dennis DeYoung mellett, Tommy Shaw gitáros énekelt, James Young gitározott, valamint Chuck Panozzo nyomta a basszust. 1974 végén jelentették meg a Lady című kislemezüket, amely milliós példányszámban kelt el. Ettől kezdve a siker melléjük szegődött, különösen Tommy Shaw belépésével kezdett nagyon futni a szekér. Az 1977-es The Grand Illusion című LP-jükből már hárommilliót adtak el.

A gitárcentrikus, kemény zene, a nagy ívű dallamok, a kimagasló énekesi adottságok és végül a látványos show-elemek, rengeteg hívet szereztek a zenekarnak. Íme emlékeztetőül legnagyobb slágereik közül néhány: Babe, The Best of Times, Come Sail Away, Too Much Time on My Hands és végül Mr Roboto. 1984-re már pump-rock bandának kezdték őket tartani, de az anyagi sikerek ellenére mégis úgy érezték, hogy kicsit egy helyben járnak, ezért feloszlatták a zenekart. Shaw ekkor összeakadt a mindenki által csak őrültnek nevezett, vadember Ted Nugenttel, és megalakították a Damn Yankees együttest.

Hat év után hiányzott a közös Styx-munka, összekapták magukat és kiadtak egy újabb nívós albumot, Edge Of The Century címmel. Az 1999-ben megjelent Brave New World című albumukról – melynek címét Aldous Huxley-től kölcsönözték – alkotói azt mondták, hogy ez a legrockosabb lemezük 1978 óta. “A szép új világ”-ot klasszikus felállásában készítette a banda, akkor  jöttek össze először az 1983-as Kilroy Was Here című lemezük után. A Styx ma is működik, legutóbb tavaly adtak ki lemezt, The Mission a címe. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in könnyűzenei. Bookmark the permalink.