50 éves MIKA HAKKINEN

Szeptember 28-án 50 éves MIKA HAKKINEN finn autóversenyző

A “repülő finn” világéletében Forma 1-es autóversenyző akart lenni, és céltudatosan készült terve megvalósítására. Gokart-versenyzőként kezdte pályafutását, s miután ötször is megnyerte a finn bajnokságot, átváltott a nagyobb teljesítményű versenyautókra. A Formula 3-as kategóriában szerezte meg a kellő rutint ahhoz, hogy valóra váltsa álmát, s 1991-ben végre beülhetett első Forma 1-es autójába.

A Lotus istállónál kezdett, sikereit azonban már a McLaren csapat tagjaként aratta. Egyre több úgynevezett pole-pozíciót szerzett, nyert néhány futamot, s 1994-ben került az érdeklődés előterébe, amikor negyedik lett az összetett világbajnoki pontversenyben. S bár úgy gondoljuk, hogy a finnek – az északi népek fiaihoz hasonlóan – hűvös, nyugodt emberek, Mika nem ilyen természet. Több futamgyőzelem volt már a háta mögött, amikor egyszercsak főnökei elébe állt, s bejelentette; mivel nem úgy megy az autója, ahogyan azt szeretné, ő bizony abbahagyja az egészet. Szerencsére csapatvezetői lebeszélték meggondolatlan tervéről, így folytatta a versenyzést, s milyen jól tette, mert két összetett világbajnoki győzelmet sikerült elérnie. 1998-ban és 1999-ben nyerte meg a Forma 1-es vébét, így nincs mit csodálkozni rajta, hogy előbb pontosan 20 éve ő lett Finnországban az év sportolója, 1999-ben pedig az összes autós-kategória versenyzői közül őt választották meg az Év pilótájának.

A 2002-ben visszavonult szimpatikus finn azért is örült sikereinek, mert egy kis nép szülötteként érte el azt. Persze a finnek mindig is jó autóversenyzők voltak, emlékezzünk csak a legendás Keke Rosberg nagyszerű eredményeire. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, illetve a naptárszolgáltatás megrendeléséhez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.