175 éve született BENCZÚR GYULA

Január 28-án 175 éve született Nyíregyházán BENCZÚR GYULA festőművész

Művészete a müncheni akadémiáról indult, ő is, több társához hasonlóan Karl Pilotytól tanult festeni. Már első képe, a Hunyadi László búcsúja nagy sikert aratott, tanára lett a müncheni akadémiának és kegyeltje II. Lajos bajor királynak. Sikerei csúcsán, 1883-ban tért haza, elfogadva Trefort Ágoston felkérését a Mesteriskola igazgatója lett.

Ettől fogva ő határozta meg a hivatalos stílust, az ő művészi iránymutatásának követése lett a siker záloga. Benczúr számtalan állami megrendelést kapott, korának legmegbecsültebb festője volt. Híres történeti képek sorát festette, s a II. Rákóczi Ferenc elfogatása, a Vajk megkeresztelése, a Budavár visszavétele és a Diadalmas Mátyás című képei fölényes szakmai tudásról tanúskodnak. Művei nagy sikert arattak, mert amint Lyka Károly írta: “Alig van festőnk, aki olyan biztos ösztönnel megértette volna a módos közönség titkolt becsvágyát”. Egy másik kritikusa  bővebben kifejtette titkát: “Az arisztokrácia és a plutokrácia öntudatának közvetítőjeként Benczúr művészi felfogása tükrözi azt a mindenáron való feltűnni vágyást és hatásos reprezentáció-igényt, amelyet e két társadalmi réteg kifejezésre akart juttatni. Ez a művészet került minden polgári megjelenítést, és inkább egy színházi világban érezte otthon magát, ahol az idealizálás és a reprezentáció megjelenítési eszközei a kelléktárból kerülnek elő”.

Sokan bírálták művészi felfogását és képeit. Több kritikusa úgy vélte, hogy gazdagon berendezett képei nagyon fullasztóak. Finomabb fogalmazás szerint is meg kell azonban annyit állapítani, hogy csodás képeit a barokk pompája jellemzi. Nemcsak az állam, de az arisztokrácia és a főpapság is elhalmozta megrendelésekkel, kedveltek voltak portréi, melyek közül kiemelkedik Károlyiné arcképe. Szívesen ábrázolt mitológiai jeleneteket is, erről a Bacchánsnő, a Perseus és Androméda című vásznai tanúskodnak. Legszebb képeit a Nemzeti Galéria őrzi, de van festménye a híres Uffizi-képtárban is. (Kalendárium Press)

 

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Corvina Kiadó csodálatos Benczúr-albumát kínálja 25% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.