Mai évfordulóink – 2019. január 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. január 28., hétfő

a Nap kél 7.16, nyugszik 16.39 – a Hold kél 0.32, nyugszik 11.18 órakor

mottó: “Jókedv nevel gyávákból bátrakat.” William Butler Yeats

– Károly és Karola napja. A Károly tulajdonképpen német eredetű, s fiú, legény jelentéssel bírt. A nevet aztán a latin terjesztette el a keresztény Európában Carolus formában, magyar változata úgy alakult ki, hogy a név hasonlított az ősi magyar Karuly névre, így a kettőből lett egy. A Karola pedig egyszerűen a Károly női változata. Ma Gréta, Manfréd, Amália és Apollónia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Aquinói Szent Tamás emléknapja. Domonkos-rendi szerzetes volt, 1226-1274 között élt, és a keresztény filozófia és teológia egyik legnagyobb tudósaként tiszteljük emlékét. Igencsak meg kellett szenvednie vallásáért, saját testvérei még amolyan “háziőrizetbe” is vették, hogy eltérítsék hitétől, sőt egy könnyűvérű lányt is beküldtek hozzá éjszakára, hátha enged a test csábításának. De ő minden kísértésnek ellenállt, s így végül elérte célját, életét a hitnek és a tudománynak szentelhette. Életműve a keresztény hittudomány féltett kincse, hatása máig tettenérhető, s ma is ő a filozófusok és a teológusok védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 175 éve született Nyíregyházán BENCZÚR GYULA festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 1205 éve hunyt el NAGY KÁROLY frank király és római császár. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éve hunyt el WILLIAM BUTLER YEATS ír költő. Hazája egyik legnagyobb irodalmára, a “kelta reneszánsz” egyik vezéralakja volt. Számos úttörő jelentőségű tett fűződik a nevéhez; az Ír Szabad Állam egyik első szenátora volt, s ő alapította Dublinban az Ír Irodalmi Színházat, a későbbi Abbey Theatre-t, amelynek ő volt az igazgatója is. Versei nemcsak az ír nemzeti költészet féltett kincsei, de egyben a világirodalom remekei is, különösen az Osszián bolyongásai és a Szél a nádasok között című kötetei arattak osztatlan sikert külföldön is. Emellett ő volt az angol verses dráma megújítója. Kiemelkedő szépségű művészetét és hű nemzeti elkötelezettségét 1923-ban Nobel-díjjal ismerték el.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves CLAES OLDENBURG svéd származású amerikai szobrászművész (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves SUSAN HOWARD amerikai színésznő, a Petrocelli című filmsorozat női főszereplője, a Dallas című filmsorozatban Ray felesége, Donna Krebbs alakítója.

– 50 éves PETR KOUBA cseh labdarúgó, a Sparta Praha volt játékosa, az 1996-ban Európa-bajnoki döntőt játszott válogatott kiválósága.

– 50 éves GIORGIO LAMBERTI olasz úszó, világ- és háromszoros Európa-bajnok, a 200 méteres gyorsúszás volt világcsúcstartója. Ma ünnepel még:

– BÖRCSÖK ENIKŐ (1968) színésznő, a Zsötem, A turné, az Édes Emma, drága Böbe, a Paszport, a Sobri és az Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című film szereplője.

– KERN ANDRÁS (1948) színész, rendező, a Sztracsatella és A miniszter félrelép című film rendezője és főszereplője, a Csak semmi pánik, a Ripacsok, A pogány Madonna, a Hamis a baba, a Meseautó és az Apám beájulna című film szereplője.

– ELIJAH WOOD (1981) amerikai színész, egykori gyerekszínész, a Flipper, a Twist Olivér, a Halhatatlan szerelem, a Huckleberry Finn kalandjai, a Deep Impact, a Fekete-fehér, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és a Sin City című film szereplője, A Gyűrűk ura-filmekben Zsákos Frodó alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.