Mai évfordulóink – 2019. március 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. március 29., péntek

a Nap kél 5.30, nyugszik 18.09 – a Hold kél 2.20, nyugszik 11.12 órakor

mottó: “Jegyzetek egy vershez: akárha anatómiai felolvasást tartanánk egy sülthöz.” August Wilhelm Schlegel

– Auguszta napja. Az ókori latin Augustus név női változataként lett népszerű, s közkedveltségét főként fenséges, fennkölt jelentésének köszönhette. Emiatt persze főként a főúri körökben volt használatos. Ma Ágosta, Bertold és Jónás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház a mai napra Szent Armogasztész, Maszkula és Szaturusz hitvallók ünnepét iktatta be. Mindhárman Észak-Afrikában, a mai Tunézia területén éltek a vandál hódítás idején, az V. században. A vandál királyok, Geiserich, majd Hunerich az arianizmust erőltették, a katolikus hitükhöz ragaszkodók állandó veszélyben voltak. Mindhárom férfiú bátran vállalta a hitét, s bár egyikőjüket sem ölték meg, megkínozták, megzsarolták, megalázták őket. Armogasztész halála előtt megjelölte, hová temessék, s mikor a sírját ásták, a földben csodás márvány szarkofágra leltek.

Ma: – Ma van a Vajdasági Magyar Könyv És Olvasás Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 180 éve született az Udvarhely vármegyei Bencéden BENCZÉDI GERGELY tanár. Külföldön tanult, hazatérése után a kolozsvári unitárius főgimnázium tanára lett, később pedig egy évtizeden át az iskola igazgatói tisztét is ellátta. Jeles természettudós volt, és múlhatatlan érdeme, hogy egy tanulmányában ő ismertette meg a magyarokat a méterrendszerrel. Megírta a kolozsvári gimnázium történetét is.

– 100 éve született a Somogy megyei Iharosberényben KÁLDY ZOLTÁN evangélikus püspök. Egyházi pályafutását Pécsett kezdte, később a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke, a Lutheránus Világszövetség elnöke volt, és országgyűlési képviselőként is tevékenykedett. Az ő nevéhez fűződik az evangélikus egyház életét újra szabályozó Egyházi Törvények, az új Agenda és az új Evangélikus Énekeskönyv megszerkesztése.

– 185 éve született KRIESCH JÁNOS zoológus. Tudományos munkásságából haltenyésztési és méhészeti kutatásai emelkednek ki. Több nemzetközi méhészeti és halászati kongresszuson vett részt, és ő írta – Okszerű méhészet címmel – az első magyar méhészkönyvet. Munkájában az akkor legmodernebbnek számító módszereket és eszközöket ismertette, de kitért a méhek rendszertani leírására is. Az ő érdeme a Magyar Méhészeti Egyesület megszervezése, amelynek évekig igazgató alelnöke is volt. A Méhészeti Lapokon kívül ő szerkesztette a Halászati Lapokat is, és ő volt az Országos Halászati Egyesület vezetője.

– 30 éve hunyt el BERNARD BLIER francia színész. Pályafutása során szinte minden szereptípust eljátszott, emlékezetesen alakította a könyörtelen Javert felügyelőt a Nyomorultak 1957-ben, Jean Gabin főszereplésével készült filmváltozatában, és nagy élményt nyújtott A hetedik esküdtben a lelkiismeretével vitatkozó gyógyszerészként. A magyar mozilátogató közönség A púpos, a Marie Octobre, a Germinal, A játékos, a Szögevő és a 4-es labor őrültje című filmben is láthatta – egyebek között, tegyük hozzá, hiszen több mint másfélszáz filmet forgatott, egyike volt a legkeresettebb francia színészeknek. Fia is jeles filmes, az Oscar-díjas rendező és színész, Bertrand Blier.

– 20 éve hunyt el ZSENGELLÉR GYULA labdarúgó. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves TERENCE HILL olasz filmszínész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves ALBERTO DI CHIARA olasz labdarúgó, a Parma és a Perugia egykori kiválósága, az 1994-ben világbajnoki döntőt játszott válogatott játékosa.

– 35 éves KIRÁLY VIKTOR énekes, a negyedik Megasztár győztese, 2008-ban „Év Hangja”. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 55 éves ELLE MacPHERSON ausztrál manöken, a világ egyik leghíresebb topmodellje, a Szirének, a Tükröm, tükröm, a Jane Eyre, a Batman és Robin, az Ugrásra készen és A vadon foglyai című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)  Ma ünnepel még:

– CHRUDINÁK ALAJOS (1937) újságíró, a Panoráma egykori főszerkesztője, több nemzetközi sikert aratott riportfilm készítője.

– CHRISTOPHER LAMBERT (1957) francia származású amerikai színész, a Metró, a Hegylakó, a Fenegyerekek, a Mesterfogás és A préda című film szereplője.

– LUCY LAWLESS (1968) új-zélandi színésznő, a nálunk is népszerű Xena című filmsorozat főszereplője, a magyar képernyőkre is eljutott Spartacus című filmsorozatban Lucretia alakítója.

– ZIMÁNY LINDA (1986) modell.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.