Mai évfordulóink – 2019. május 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. május 3., péntek

a Nap kél 5.25, nyugszik 19.58 – a Hold kél 5.11, nyugszik 18.15 órakor

mottó: “A fegyveres próféták mindannyian győztek, a fegyvertelenek pedig elbuktak.” Niccolo Machiavelli

– Tímea és Irma napja. A Tímea a görög Eftimea névből származik, jelentése: jóságos tisztelet, s a magyar nyelvben Jókai Mór tette népszerűvé, miután e névre keresztelte Az aranyember című regényének hősnőjét. Az Irma a germán Irmin istennő nevéből ered. Ma Antónia és Timót nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Fülöp és Szent Jakab apostolok ünnepe. Szent Fülöp apostol mai emléknapján egy olyan vértanúra emlékezünk, aki Jézus tanítványa volt, neki mondta a Megváltó: “Fülöp, aki engem látott, látta az Atyát is.” Egyébként halász volt, jóságos és vidám ember, mindenki jól érezte magát a közelében, szívesen tréfált az asszonyokkal. Semmi sem tudta kizökkenteni nyugalmából. Ő Uruguay és Luxemburg védőszentje, a posztó- és kalapkészítők patrónusa. Ma van az emléknapja Szent Jakabnak, az ifjabb apostolnak is, aki tekintélyes férfiú volt, Jeruzsálem első püspöke, s kiérdemelte az Igazságos jelzőt is. Ő a haldoklók védőszentje.

Ma: – Ma van a Sajtószabadság Világnapja.
– Ma van Lengyelország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 550 éve született NICCOLO MACHIAVELLI olasz író és államférfi. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 105 éve született Kispesten SZINNYEI JÚLIA írónő. Nem robbant be az irodalomba, első regénye, A szőlőboszorkány negyvennégy éves korában jelent meg. Tudta ő is, hogy késésben van, ezért haláláig szinte minden évben kiadott egy könyvet. Népszerű regénye Vasárnap délután, a Megnőnek a fák, az Amiért élünk, a Napraforgó, a Szivárványhíd, a Hárman egy ketrecben és a Szenvedély. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves HAJÓS ANDRÁS popzenész, műsorvezető. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éves HAYA jordán hercegnő, a néhai Husszein király lánya, a dubai emir felesége.

– 30 éves HOSSZÚ KATINKA úszónő. háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok.

– 55 éves OBERFRANK PÁL színész, a Sacra corona, a Kémjátszma és az Álom.net című film közreműködője, a Barátok közt című filmsorozat régebbi részeiben Fenyvessy Sándor alakítója. Ma ünnepel még:

– GÓR NAGY MÁRIA (1947) színésznő, A veréb is madár, az Egy őrült éjszaka, a Pogány Madonna és a Hamis a baba című film szereplője, 1984-ben a nevét viselő Színitanoda alapítója.

– GIANELLA NEYRA (1977) perui színésznő, a Yago című sorozat közreműködője, a Napraforgót Luciának című filmsorozat címszereplője.

– SZILÁGYI JÁNOS (1936) újságíró, riporter, a Senki többet, harmadszor!, valamint a Kettesben és a Halló, itt vagyok! című rádió- és tévéműsor egykori műsorvezetője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.