115 éve született JEAN GABIN

Május 17-én 115 éve született JEAN GABIN francia színész

Minden tekintetben elütött az átlagos sztároktól, nem foglalkozott sem a nagyközönséggel, sem a kritikával – alig-alig iskolázott ember lévén egyébként sem olvasott a turfon kívül semmit -, igazából nem érdekelte az egész filmes felhajtás.

Apja azonban színész volt, s a szigorú atyai parancsnak engedelmeskedve mégiscsak elment egy meghallgatásra, amelyen – rendkívül fess fiatalember lévén – megakadt rajta a kor ünnepelt sztárjának, Mistinguette-nek a szeme, s őt választotta ki éppen Amerikában vendégszereplő partnere, Maurice Chevalier helyébe. Gabin férfiasságának persze hízelgett a szépasszony kacérkodása, s az előadáson oly szenvedélyesen hódolt a művésznő formás idomainak, hogy kirobbant a botrány, Chevalier  – aki a magánéletben is Mistinguette partnere volt – meg is üzente neki Amerikából; vigyázzon magára, mert ha hazajön, beveri a pofáját.

A filmesek viszont azonnal lecsaptak a durván faragott, nagyszájú, szemtelen, de éppen ezért különlegesen vonzó férfira, s elindították a világhírnév felé. Ami a legkevésbé sem vonzotta, pedig közel száz filmet forgatott, olyan nagysikerű alkotásokban játszott főszerepet, mint A nagy ábránd, a Mire megvirrad, az Átkelés Párizson vagy a Nyomorultak. Sokak példaképe volt, Lino Venturát annyira lenyűgözte a játéka, hogy miatta hagyott fel a bokszolással, és választotta a színészetet.

Gabint a halhatatlanság sem érdekelte, már életében kikötötte, hogy hamvait szórják a tengerbe, s mikor megkérdezték tőle, miért, a rá jellemző szabadszájúsággal azt felelte: “Az én síromra ne sz…jon senki!” (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Nemlaha György kismonográfiáját ajánlja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.