105 éve született MÉSZÁROS ÁGI

Május 24-én 105 éve született MÉSZÁROS ÁGI színésznő

Temperamentumos, természetes egyszerűségű művész volt, könnyed játékának számos Shakespeare-vígjátékban – így a Sok hűhó semmiért-ben és a  Vízkeresztben – tapsolhatott a közönség, s drámai hősnőként ugyancsak emlékezetes alakításokat nyújtott. A magyar irodalom  klasszikus darabjai közül egyik legkiemelkedőbb szerepe volt a  Gellért Endre rendezte Úri muri Rozikája, és a drámairodalom olyan gyöngyszemeiben szerepelt nagy sikerrel, mint Shaw Pygmalionja és a  Warrenné mestersége, valamint Csehov Ványa bácsija, továbbá Miller A salemi boszorkányok című tragédiája.

1940-ben állt először a felvevőgép elé, és hamarosan  szép elismerést aratott az 1948-as Talpalatnyi  földben, az egy évvel később forgatott Úri muriban pedig megismételte  korábbi kiváló színpadi alakítását. Sokszínű tehetségét  bizonyította a Mágnás Miska szolgálólányaként, valamint a  Simon Menyhért születése című 1954-es film drámai hősnőjeként is. Pedig nem is végzett színiiskolát, vidéki társulatokban érett a későbbi kétszeres Kossuth-díjas színésszé. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.