200 éve született VIKTÓRIA királynő

Május 24-én 200 éve született VIKTÓRIA angol királynő

III. György király unokája közel hat és fél évtizeden át uralkodott népei felett. Amelyek az ő uralkodása alatt voltak a legtöbben, hiszen a Föld területének egynegyede tartozott a koronához, s a világ lakosságának egyötöde tisztelhette őt uralkodójaként. S bár ő maga ténylegesen nem vett részt a politikában, annál inkább meghatározó szerepet játszott a korabeli erkölcsök kialakításában, a “viktoriánus” kor ma is a bigott szigorúság szinonimája.

A látszat szerint Viktória volt a puritán asszony megtestesülése, kilenc gyermeket szült férjének, Albert szász-koburgi hercegnek – aki egyébként az unokatestvére volt -, s idős korában ő lett “Európa nagymamája”, az ő leszármazottai uralkodtak szerte Európában. Rokona volt például az utolsó orosz cár, tőle örökölte a cárevics súlyos vérzékenységét, s ez vezetett a hírhedt Raszputyin garázdálkodásához. De miközben a viktoriánus erkölcsök pusztán kötelességként írták elő az asszonyoknak a házaséletet, ő maga rendkívül élvezte a szerelmet. Szeretett férjét őszintén meggyászolta, Albert halála után korona helyett is özvegyi fátylat viselt, s joggal vélhetnénk, hogy ez az erkölcsös asszony sosem nézett más férfira.

De persze nem így történt, ráadásul egyik inasát tüntette ki királyi kegyével, aki teljesen uralkodott felette, az indiai lakáj volt a világ egyetlen embere, aki még veszekedhetett is Őfelségével. Viktória pedig nemcsak eltűrte ezt, de ahogyan írták: “határozottan szerette, ha így bánik vele”. Izgalmas kapcsolatukról könyvet is írtak, amelyet meg is filmesítettek. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Lytton Strachey híres életrajzi könyvét kínálja két, antikvár kiadásban, valamint a cikkben is említett királynő-szolga kapcsolatról szóló Viktória királynő és Abdul című könyvet ajánlja 25% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.