55 éves LENNY KRAVITZ

Május 26-án 55 éves LENNY KRAVITZ amerikai énekes

A sokak által lebecsült gitárost és énekest, s persze dalszerzőt sokáig egyszerűen csak Jimi Hendrix kései majmolójaként, húrtépőként tartották számon, s leginkább csak legyintettek produkciójára. Ma már ezt aligha tehetnék büntetlenül, hiszen a meglett korba érő Lenny zsinórban egymás után háromszor vitte haza a férfi rockénekesek kategóriájában a Grammy-díjat.

New York szülötte ez a feketebőrű legény, de bahamai és cherokee indián vér is csörgedezik ereiben. Már tízéves korában kitűnően gitározott, zenét komponált. Zsenge korában a California Boys Choir nevű gospel-együttessel koncertezett, és Zubin Mehtával, a világhírű indiai karmesterrel is készített felvételt. A rock főiskolás korára fertőzte meg, és rockzenészként született újra, ahogy ő maga is meséli. A nagy cél érdekében megtanult dobolni és zongorázni, de mindenekelőtt Jimi Hendrix érdekelte, igyekezett külsőleg is hasonlítani rá. Tetszett neki Jimmy Page és a Led Zeppelin, James Brown és Bob Marley zenéje is, ezek a hatások mind tetten érhetők albumain. Harminc évvel ezelőtt küldte el első, tízszámos demo-kazettáját az IRS Recordsnak, s lemez lett belőle. Az anyag egyáltalán nem volt rossz, de a közönségízlést nehéz megtippelni, az első próbálkozások messze kerültek a csúcstól. Az It Ain’t Over ‘Till It’s Over című dalát hordozó kislemeze azonban 1991-ben Amerikában a második lett.

S azóta olyan nagysikerű dalokat jegyez, mint az Are You Gonna Go My Way és az American Woman. Legutóbbi lemeze a tavalyi Raise Vibration. Újabban színészkedik is, az Éhezők viadalában ő játszotta Cinnát. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.