530 éve született CORREGGIO

Augusztus 30-án 530 éve született CORREGGIO olasz festő

Antonio Allegrinek hívták, művésznevét szülővárosáról kapta. Közepes tehetségű nagybátyjának műhelyében kezdett festeni, művészi kibontakozására mantovai látogatása volt jótékony hatással. Megismerkedett kora vezető művészeinek munkáival, s csakhamar ő maga is az érett reneszánsz kiemelkedő alkotója lett.

Legszebb műveit Pármában alkotta, az ottani San Paolo-kolostorban és a San Giovanni Evangelista templomban máig láthatók festményei. Élete fő műve a pármai székesegyház kupolájának falképei – a Mária mennybemenetele és a négy evangélista -, amely képek az olasz festészet egyik legnagyobb hatású alkotásai. Élete utolsó éveiben visszatért szülővárosába, s mitológiai tárgyú képeket festett a mantuai hercegnek. Festői stílusának egyik jellegzetessége, hogy alakjait ködös homályba burkolja, néhány képe okán a rokokó egyik korai előfutárának is tekinthető.

Munkássága nagy hatással volt a barokk művészetre, különösen az illuzionisztikus freskófestésre. Szoptató Madonna című képét a budapesti Szépművészeti Múzeum őrzi. /Születésének pontos dátuma bizonytalan./ (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.