Mai évfordulóink – 2019. szeptember 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 11., szerda

a Nap kél 6.15, nyugszik 19.05 – a Hold kél 18.21, nyugszik 3.04 órakor

mottó: “Ostoba, vagy inkább nyomorult, aki fél halni, és még akkor is, ha látja: nincs mód nem hullnia azonnal a halálba.” Ronsard

– Teodóra napja. Görög eredetű név, de latin közvetítéssel terjedt el, mint a Teodor női párja. Jelentése: Isten ajándéka. Ma Emil, Igor és Jácint nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Perboyre János-Gábor emléknapja. A francia lazarista szerzetes hazájában a dogmatika tanára volt, míg Lajos nevű testvére Kínába indult misszióba. Ám Lajos útközben meghalt, Jean-Gabriel Perboyre pedig kötelességének érezte a helyébe lépni. Meg is érkezett Kínába, ahol sikeresen működött a rendkívül sanyarú körülmények és az állandó zaklatások ellenére is. Végül egy keresztényellenes katonai akció során elfogták, és egy éven át kínozták, de sem hitét, sem bújkáló társait nem árulta el. Szelíd természetével még börtönőreit is megnyerte. Ám végül császári parancsra, 1840-ben e napon kivégezték.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 495 éve született PIERRE DE RONSARD francia költő. Előkelő család sarja volt, s fényes karrier várt rá, ő azonban otthagyta az udvart, s görögül tanult egy jeles humanistától. Egyéni tragédiája, de a világirodalom nagy szerencséje, hogy betegség okozta süketsége miatt a hadi pályafutásról is le kellett mondania, így végleg az irodalom mellett kötelezte el magát, s a francia költészet egyik legkiválóbb alkotója lett. Különösen pásztori költeményei és szerelmes versei maradandó értékűek, Héléne de Surgéres-nek írt híres szonettje a kritika szerint a mulandóság egyik legszebb vallomása. Tekintélyes költő volt, három király udvari költője, de rajongott érte Stuart Mária is, Tasso pedig neki olvasta fel a Megszabadított Jeruzsálem első énekeit.

– 100 éve hunyt el CSÁTH GÉZA író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 25 éve hunyt el JESSICA TANDY angol színésznő. Egészen pontosan 1927. november 22-én lépett először színpadra, s attól fogva klasszikus szerepek sorát játszotta el nagy sikerrel; különösen kiemelkedő alakításokat nyújtott Shakespeare-darabok hősnőjeként. 1932 óta filmezett, legnagyobb sikerét a Miss Daisy sofőrje című filmjével aratta, amelyért 1990-ben elnyerte az Oscar-díjat is. De eljutott a magyar mozikba Sült zöld paradicsom című filmje is, valamint Lestrapált emberek című mozija, amelyben a hasonlóan csodálatos Shirley MacLaine és Kathy Bates társaságában látható.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves GALLUSZ NIKOLETT színésznő, énekesnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves ROMÁN JUDIT színésznő, a Szeress most című filmsorozatban Pintér Ilona alakítója. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves TÓTH ENIKŐ színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éves ERIC ABIDAL francia labdarúgó, a Barcelona minapi sztárja, a 2006-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett válogatott kiválósága.

– 45 éves DELISHA MILTON amerikai kosárlabdázónő, kétszeres olimpiai és világbajnok, a sydney-i és a pekingi olimpián győztes válogatott tagja. Ma ünnepel még:

– FRANZ BECKENBAUER (1945) német labdarúgó, edző, világbajnok focista, majd a szintén vébét nyert válogatott egykori szövetségi kapitánya.

– JÁKSÓ LÁSZLÓ (1968) műsorvezető, egykoron a nagysikerű Heti Hetes című szórakoztató műsor házigazdája.

– KRISTY McNICHOL (1962) amerikai színésznő, Az éjszaka, amikor kialudtak a fények Georgiában, Az elfelejtett, a Szeretettel Mary, A menyasszony gyermekei, az Egy klasszis lány és A fehér kutya című film szereplője.

– GABRIELA GOLDSMITH (1963) mexikói színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Camila című filmsorozatban Ana Maria, a Maria Mercedes című teleregényben pedig Magnolia alakítója.

– SZEPES NIKOLETT (1987) úszónő, Európa-bajnoki bronzérmes, a tavasszal megjelent és óriási botrányt kavart Én, a szexmániás, valamint folytatása, az Orgazmuspontok című könyv szerzője.

– VARRÓ DÁNIEL (1977) költő, író, egyebek mellett a Túl a Maszat-hegyen és az Akinek a lába hatos című nagysikerű könyvek szerzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.