Mai évfordulóink – 2019. november 9.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 9., szombat

a Nap kél 6.39, nyugszik 16.16 – a Hold kél 15.25, nyugszik 2.57 órakor

mottó: “És oly igaz, miképp az egyszer-egy, / Hogy a népeknek épen úgy megvannak / Kész udvaronci, mint a királyoknak.” Gyulai Pál

– Tivadar napja. Görög, illetve latin eredetű név, a Theodorus a középkorban nagyon népszerű volt, két pápa is viselte. Nem véletlen, hisz jelentése: Isten ajándéka. Ma Teodor nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma: – Ma van Kambodzsa nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 30 éve omlott le a BERLINI FAL – legalábbis az NDK keleti határai megnyitásának hírére a kelet-berliniek megkezdték a várost elválasztó fal spontán szétverését. * * *

– 90 éve született Budapesten KERTÉSZ IMRE író, a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért, Az angol lobogó, A kudarc, a Gályanapló, A száműzött nyelv, a Valaki más és a Felszámolás című könyv szerzője, a 2002-es irodalmi Nobel-díj – első magyar – kitüntetettje. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 85 éve született CARL SAGAN amerikai csillagász. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 100 éve hunyt el GERBEAUD EMIL cukrász. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 110 éve hunyt el GYULAI PÁL író, költő, irodalomtörténész. Korának vezető irodalompolitikusa, a Magyar Írók Segélyegyletének titkára, az MTA osztálytitkára, a Budapesti Szemle és az Olcsó Könyvtár szerkesztője, majd a Kisfaludy Társulat igazgatósági tagja, egyetemi tanár, a Főrendiház tagja volt. Jelentős tanulmánya a Petőfi Sándor és lírai költészetünk. Múlhatatlan érdeme, hogy elsőként ismerte fel Petőfi nagyságát. Ezt különben családi indíttatásai is segítették, Petőfi sógornőjét, Szendrey Máriát vette ugyanis feleségül.

– 155 éve hunyt el MAGYAR LÁSZLÓ utazó, az Afrika-kutatás úttörője. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éve hunyt el RADNÓTI MIKLÓS költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves ALESSANDRO DEL PIERO olasz labdarúgó. A B-ligás Padovában fedezték fel a játékosügynökök, 1993-ban leszerződtette a Juventus, s két év múlva már bajnoki címnek örülhetett. Azóta már nyert olasz kupát, Bajnokok Ligáját és Szuper Kupát, s több mint 10 évig a válogatottnak is tagja volt. Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen Roberto Baggio posztján játszik, de a Juvéban sikerrel pótolta az időközben a Milanba távozott szupersztárt. Fénykorában ő is a legnépszerűbb olasz focisták egyike volt, a rajongók csak Alé-nak hívják.

– 80 éves MARCO BELLOCCHIO olasz filmrendező, Az ítélet, az Ugrás a semmibe, A test ördöge, A lepke álma és A dajka című film készítője.

– 45 éves SVEN HANNAWALD német síugró, olimpiai és négyszeres világbajnok. Ma ünnepel még:

– ANDREAS BREHME (1960) német labdarúgó, a Bayern München játékosaként német bajnok, az Inter légiósaként olasz bajnok és UEFA-Kupagyőztes, az 1990-ben világbajnoki címet szerzett válogatott kiválósága, a döntőn az egyetlen – s így természetesen a győztes – gól szerzője.

– LUIS MESA (1968) kolumbiai színész, a Betty, a csúnya lány című filmsorozatban Daniel Valencia alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.