Mai évfordulóink – 2019. november 18.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 18.,hétfő

a Nap kél 6.53, nyugszik 16.05 – a Hold kél 21.27, nyugszik 12.15 órakor

mottó: “Nem szégyen attul tanulni a ki többet tud, szégyen megkötni a tudatlanságban magát s nem tanulni.” Zrínyi Miklós

– Jenő napja. A görögből származó név már az ősidők óta használatos a magyarok körében is, hiszen a honfoglaló magyarok egyik nemzetsége is viselte már. Az előkelő, nemes jelentésű nevet választotta négy pápa is. Ma Jónás, Ottó és Román nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A római katolikus egyház ma a Szent Péter és Pál bazilikák felszentelésére emlékezik.

Ma: – Ma van Marokkó, Omán és Lettország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 215 éve született Pesten KLAUZÁL GÁBOR ügyvéd és politikus. A liberális, nemesi ellenzék egyik vezetőjeként részt vett a reform országgyűlések mozgalmában, majd a Batthyány-kormányban földmívelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter volt. A politikai csatározások lassan felőrölték erejét, ezért leköszönt hivatalairól, ám visszavonultságában is elvállalta Szeged képviseletét az 1861-es és az 1865-ös országgyűléseken.

– 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS költő és hadvezér. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves MARGARET ATWOOD kanadai írónő, költő, egyebek mellett A szolgálólány meséje, a Macskaszem, a Téli mesék és A vak bérgyilkos című híres regény szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 80 éves GALAMBOS TAMÁS festő. 1963-ban szerzett diplomát a neves Hincz Gyula osztályában, és 1966 óta állít ki rendszeresen. Több mint hatvan tárlata volt már, s képeit a látogatók megismerhették Olaszországban, Japánban, Franciaországban, sőt Venezuelában is. Számos hazai és külföldi művészeti díjat nyert, Svájcban például megkapta a nemzetközi festészeti díjat, 1991-ben pedig a szolnoki biennálé festészeti nagydíját. Jó három évtizede  ő is kiállított Brüsszelben, amikor nagysikerű verniszázson mutatkozott be a belga fővárosban kilenc mai magyar festő.

– 80 éves AMANDA LEAR francia énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 45 éves CHLOE SEVIGNY amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves BRENDA VACCARO amerikai színésznő, az Éjféli cowboy, az Airport ’77, a Földi űrutazás, a Cuki és az Édes pillanatok című film, valamint a Vörös cipellők című erotikus filmsorozat szereplője. Ma ünnepel még:

– LINDA EVANS (1942) amerikai színésznő, a Lavina expressz, Az érzékek illata és a Románc című film szereplője, a magyar képernyőkre is eljutott Dinasztia című filmsorozatban Krystle Carrington alakítója.

– LORNA PAZ (1970) kolumbiai színésznő, a Betty, a csúnya lány című filmsorozatban Patricia alakítója.

– ELIZABETH PERKINS (1960) amerikai színésznő, A Flinstone család, a Csoda New Yorkban, a Segítség, felnőttem, Az élvhajhász, az Én mondtam, te mondtad, A doktor, az Egy kisebb Isten gyermekei és a 28 nap című film főszereplője.

– KIM WILDE (1960) angol énekeső, a You Came, a Never Trust A Stranger és a Four Letter Word című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.