Mai évfordulóink – 2020. április 19.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 19., vasárnap

a Nap kél 5.48, nyugszik 19.40 – a Hold kél 4.55, nyugszik 15.53 órakor

mottó: “Egy ambiciózus nő nem feltétlenül a természet szörnyű tévedése és az erkölcsi világrend elleni inzultus.” Csalog Judit

– Emma napja. Germán eredetű név, Irmin istennő nevéből ered, amelyből előbb az Irma alakult ki, majd abból lett az Emma. Ma Kocsárd, Kunó, Leó és Malvin nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházi naptár ma több szent emléknapját is jelzi. Például ma van Ó-laurai Szent János emléknapja, aki egész életében kolostorban élt, a VIII. században. Szent György Antiochia püspöke volt, de amikor Örmény Leó bizánci császár szemére hányta, hogy elhanyagolja a hitét, megfosztották tisztségétől, és száműzetésben halt meg. Szent Trifón a konstantinápolyi patriarchátus kormányzója volt, s amikor végre megválasztották a pátriárkát, önként kolostorba vonult. De halála után őt is az egyházfők közé temették. Szent Nikéfor a főníciai pogányok térítése terén jeleskedett, s mivel sok csodát tett, munkája nagyon eredményes volt.

Ma: – Ma van Szváziföld nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született Érsekújvárott GÓZON GYULA színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éve született KOVÁCS ZSUZSA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 460 éve hunyt el PHILIPP MELANCHTHON német teológus és nyelvész. A wittembergi egyetem görög tanáraként jelentős munkásságot fejtett ki a klasszika-filológia területén, pedagógiai tevékenységével pedig ő vetette meg a németországi protestáns iskolarendszer alapjait. Luther Márton legközvetlenebb munkatársa volt, ő írta a protestáns hittan első alapvető összefoglalásait és az Ágostai hitvallást.

– 130 éve hunyt el ORBÁN BALÁZS néprajzi kutató. Főként székelyföldi kutatásai jelentősek, amelyek eredményeit több könyvben összegezte. Leghíresebb közülük A Székelyföld leírása, valamint a Torda város és környéke.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves REGŐCZY KRISZTINA műkorcsolyázónő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves CSALOG JUDIT írónő, a Fiúk, lányok, nevelők és A születés díszletei című szociográfia, valamint A sötét bárány című elbeszéléskötet szerzője.

– 50 éves KELLY HOLMES angol atlétanő, az athéni olimpián a 800 méteres és az 1500 méteres síkfutás győztese.

– 50 éves PÁDÁR ILDIKÓ kézilabdázónő, az FTC volt játékosa, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes, majd a női válogatott edzője.

– 75 éves SOLTÉSZ REZSŐ énekes, egykoron a Corvina együttes énekese, gitárosa és vezetője, a Szóljon hangosan az ének című örökzöld előadója. (A továbbiakat lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– HAYDEN CHRISTENSEN (1981) kanadai színész, a Star Wars II. – A klónok támadása című filmben Anakin Skywalker, az Erdei iskola című filmsorozatban pedig Scott Barringer alakítója.

– KATE HUDSON (1979) amerikai színésznő, a Pletyka, a Majdnem híres, a Dr. T és a nők, a Válás francia módra, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, az Én, a nő és plusz egy fő, valamint A spanom csaja című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.