Mai évfordulóink – 2020. május 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. május 30., szombat

a Nap kél 4.52, nyugszik 20.32 – a Hold kél 12.28, nyugszik 1.54 órakor

mottó: “A kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára.” Eugéne Delacroix

– Janka és Zsanett napja. A Janka eredetileg férfinév volt, a János becézése, ám amikor kezdett a használatból kimenni, az akkor divatos magyarosítási hullám jegyében a Johanna magyar változata lett. A Zsanett is a Johannában gyökerezik, a név francia változatának, a Jeannette-nek az ejtés szerinti változata.

– Ma van Szent Johanna emléknapja. A francia Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz az angolok elleni harc legendás hőse volt. Buzgó hívő lévén sokat imádkozott, idővel látomásai lettek, s az a meggyőződés alakult ki benne, hogy az Isten őt szemelte ki Franciaország megmentésére. S bár VII. Károly király sokáig habozott, de végül mégis rábízott egy kis csapatot, amelynek élén Johanna bevette Orléans-t. A harcok során sok csodás dolgott tett, a Gondviselés kegyelmében bízva emberei vakon követték, s olyan népszerű lett, hogy befolyásától való félelmükben saját honfitársai adták az angolok kezére, akik kivégezték. Csak 1920-ban avatták szentté.

Ma: – Ma van Horvátország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 60 éve hunyt el BORISZ PASZTERNAK orosz költő és író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 380 éve hunyt el PETER PAUL RUBENS flamand festőművész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves DAVID ACKROYD amerikai színész, A szerelem áldozata, a Szegény gazdag kislány, valamint a hazai mozikban is bemutatott Félelembe zárva, illetve a Csalás és ámítás című film főszereplője, a Dallas című filmsorozatban Gary Ewing alakítója.

– 40 éves STEVEN GERRARD angol labdarúgó, a Liverpool volt középpályása, a válogatott minapi csapatkapitánya. Ma ünnepel még:

– BÁLINT ANTÓNIA (1969) modell, az 1991-es magyar szépségkirálynő, volt amatőr tévés időjós.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.