80 éve született BENKÓ SÁNDOR

Augusztus 25-én 80 éve született BENKÓ SÁNDOR dzsessz-zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója és vezetője

Ritkaság, ha egy együttes lassan hat és fél évtizedet él meg, az pedig még inkább, ha mindezt jószerivel változatlan felállásban teszi. Márpedig a Benkó Dixieland Band 1957-ben alakult, és az elmúlt évtizedekben csak a bőgős változott, Benkó Sándort pedig a halál ragadta ki a csapatból öt éve.

Az együttest Benkó még Móricz Zsigmond körtéri, zeneiskolás barátaiból szervezte, klubjuk legendás hely volt az évtized fordulóján, igaz akkor még játszottak rockot is. A csapat háromszor indult a Ki mit tud-on, de a közhiedelemmel ellentétben egyszer sem nyertek, mindannyiszor másodikok lettek. A hatvanas évektől viszont országos, sőt, nemzetközi ismertségre tettek szert, ők csinálták végig például a Szovjetunió történetének első dzsessz-turnéját, majd 1971-ben megnyerték a rangos montreux-i dzsessz-fesztivált. Egy évvel később San Sebastianban közönségdíjasok, 1976-ban pedig az angliai Music Week magazintól Az év sztárja címet kapták. A nyolcvanas években megjelentek a műfaj őshazájában, az Egyesült Államokban, és fellépéseik a tengerentúlon azóta is rendszeresek: 1982-ben a világ legnagyobb hagyományos dzsessz-fesztiválján, Sacramentó-ban 106 együttes elől hozták el a nagydíjat, Kaliforniában 1985-ben az év zenekara lettek, 1987-ben pedig Ronald Reagan elnök mondott köszönetet művészi tevékenységükért.

Igen hosszú sort tenne ki, azoknak a külföldi zenészeknek a sora, akik vendégként felléptek Benkóékkal. Benkó maga a klarinétot fújta, és sportot űzött belőle, hogy vendégmuzsikálásra a világ legjobb klarinétosait invitálta meg. Hiszen nem volt mitől félnie! A csodálatos muzsikus – mint fentebb említettük – öt éve hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.