80 éves VÁRI ÉVA

Augusztus 25-én 80 éves VÁRI ÉVA színésznő

Az utóbbi időkben rendszeresen láthattuk, az Életképek című tévésorozatban ugyanis ő játssza Violát. Miáltal ma már mindenki tudja, kiről van szó, ám nem volt ez mindig így, élete nagy részét Pécsett töltötte, csaknem három évtizeden át volt az ottani Nemzeti Színház tagja. 1993-ban szerződött először a fővárosba, s ő lett talán az egyetlen olyan ingázó színészünk, aki nem Budapestről ment le játszani vidékre, hanem onnan járt Budapestre. Pécsi sikereit lehetetlen elősorolni, az ottani Harmadik Színházban például a Tótékban játszotta Tótnét, remekül.

S a szakma akkor is tudta, hogy kiváló tehetség, ha nem volt annyira szem előtt, mint fővárosi kollégái, a baranyai megyeszékhelyen érte az a telefonhívás is, ami az Evita című film próbafelvételére hívta. Evita anyjának szánták, húsz évet kellett öregednie a szerephez, és híznia húsz kilót, úgyhogy nem sok reménnyel vonatozott haza Pécsre, ám Alan Parker rendező mégis őt választotta, így Madonna anyjaként lett részese a világsikerű filmnek. Nem az alkata döntötte el azt sem, hogy megkapta az ázott kis veréb, a negyvenöt kilós Edith Piaf szerepét a Budapesti Kamaraszínházban, ráadásul a darab elején egy megtört, beteg Piafot alakított tolókocsiban, majd percek alatt átváltozva kezdő énekesnőként indult meghódítani a világot. Mindkettőt hitelesen hozta, mint a legnagyobbak.

Rose című monodrámája amellett, hogy bámulatos művészi teljesítmény, megrendítő élmény is. Az előadás végén kezet fogott az első sorban ülőkkel, s már az is megtörtént, hogy egy néző kézfogás helyett az arcát a kezébe temetve zokogott. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.