90 éves Sir SEAN CONNERY

Augusztus 25-én 90 éves Sir SEAN CONNERY skót színész

A hatvanas években a James Bond-filmek címszerepében ismerte meg a világ, s míg akkor a vásznon úgy mutatkozott be, hogy “A nevem Bond, James Bond”, addig ma már így köszönhet: “My name is Sean, Sir Sean”. A skót színészt ugyanis pár éve az angol királynő lovaggá ütötte, és azóta kijár neki a Sir megszólítás.

Fiatalon nemigen gondolta volna, hogy ilyen megtiszteltetés éri, szülei olyan szegények voltak, hogy tanulmányait sem tudta rendesen befejezni, ezért aztán a nagybetűs életet igencsak alul kezdte. Volt kőművesinas és tengerész, tejkihordó és koporsófényező, s annak köszönheti szerencséjét, hogy aktív sportoló lévén jókötésű ifjú lett belőle. Előbb aktmodellként egészítette ki soványka jövedelmét, majd egy férfi szépségversenyen felfigyeltek rá a filmesek. Kezdetben inkább kedvező testi adottságait használták ki, majd egyre komolyabb feladatokat kapott, s egyszer csak azt vette észre, hogy befutott filmsztár lett belőle. Világsikerű filmjei hazánkba is eljutottak, például A Hegylakó, A rózsa neve vagy a Vadászat a Vörös Októberre, az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért pedig kiérdemelte az Oscar-díjat.

Visszatérve lovagi címére, különleges megtiszteltetés ez éppen neki, mert köztudomásúlag nem szíveli az angolokat. Nála hazafibb skótot nehéz találni, lelkes támogatója minden skót nemzeti mozgalomnak, és ott van minden ünnepségen. Ekkor felölti a skótok hagyományos viseletét, a kiltet, azaz a skót szoknyát, az ünnep végén pedig asztalhoz ül haggist, jellegzetes disznósajtszerű hurkát enni. És találják ki, mit iszik! (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.