130 éve született REMÉNYIK SÁNDOR

Augusztus 30-án 130 éve született Kolozsvárott REMÉNYIK SÁNDOR költő

Kolozsvárott született, Erdélyben élt és alkotott, s ez a közeg alapvetően határozta meg munkásságát. Trianon után az erdélyi magyarság megmaradásának ügye mellé állt, s e tekintetben leglelkesebb harcosok egyike volt.

Írói álnevének sem találomra választotta a Végvárit, s persze jellemző volt híres verseskötetének címe is; Mindhalálig. 1921-ben Pásztortűz néven lapot alapított, amely a leghosszabb életű erdélyi magyar folyóirat lett, köszönhetően a nagyszerű szerzőgárdának és az értő szerkesztésnek. A lap számos újdonsággal is szolgált az olvasóközönségnek; volt például tudományos ismeretterjesztő rovata, és akkortájt teljesen szokatlan módon teret adott a különböző vitáknak, amelyekben saját szerkesztőségi véleményével a lap is részt vett.

Reményik maga is harcos ember volt, állandóan piszkálta a neki nem tetsző politikusokat, s mivel kevés romániai hivatalos személyiséggel értett egyet, volt ellenfele bőven. Mitagadás, nem kedvelték Romániában, különösen akkor haragította magára a hatalmat, amikor az erdélyi magyarságot arra biztatta, hogy “örlő szúként” fészkelje bele magát “az idegen fába”, s tartson ki, mert eljön még a szabadulás ideje. De nem érdekelte a hatalom ellenszenve, apjától ugyanis komoly vagyont örökölt, úgyhogy nem tudtak ártani neki. S boldog elégtétellel töltötte el, hogy itthon viszont ünnepelt költő volt, beválasztották a Kisfaludy Társaságba, s elhalmozták a figyelem ezer jelével. Az erdélyi magyarság körében is megbecsült és népszerű költőnek számított, úgyhogy lelkesen írta verseit, rendkívül termékeny alkotó volt, korai haláláig tizennégy verseskötete jelent meg.

Egyébként a társadalmi igazságosság és az erkölcsi tisztaság e rettenthetetlen harcosa gyenge fizikumú, beteges ember volt, szinte az is kész csoda, hogy megérte ötvenedik születésnapját. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.