Mai évfordulóink – 2020. augusztus 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. augusztus 30., vasárnap

a Nap kél 6.00, nyugszik 19.28 – a Hold kél 18.36, nyugszik 2.30 órakor

mottó: “Jogot félig birtokolni nem lehet. Akinek az egész nincs a birtokában, semmi joga nincs.” Henri Barbusse

– Rózsa napja. A rózsa a csodaszép virág nyomán lett női névvé, így különösebb jelentése sincs. Ma Félix, Róza és Rozalinda nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Fiacre emléknapja. A furcsa nevű szent egy VII. században élt apát volt, aki legendás gyógyító hírében állt, ő állította talpra a súlyosan beteg XIII. Lajos francia királyt is. Kezelte a királynét is, aki aztán egészséges fiúgyermeket szült, belőle lett a későbbi Napkirály. Ő a kertészek és a nemi betegek védőszentje. (Egyes helyeken ünnepét szeptember 1-jén tartják.) Ma emlékezünk Szent Pammachiusra is, aki a IV. század második felében élt Rómában, és teljesen elképesztette korát azzal, hogy gazdag arisztokrata létére vagyonát jótékony célokra fordította, és ő maga aszkétaként élt. Emiatt becsülték akkor is, most is.

Ma:   – Ma van az Eltűntek Világnapja.

Ma van Törökország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 130 éve született Kolozsvárott REMÉNYIK SÁNDOR költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 85 éve hunyt el HENRI BARBUSSE francia költő, író, újságíró. Szimbolista költeményei mellett regényei tették ismertté nevét, híres műve A tűz, amelyért Goncourt-díjat is kapott. Egy időben a Le Monde című lap főszerkesztője volt, és szoros kapcsolatot ápolt a Párizsban élt Károlyi Mihállyal. Magyarországon is sokan becsülték munkásságát, Radnóti Miklós verset is írt hozzá.

– 60 éve hunyt el SZŐNYI ISTVÁN festőművész. Ferenczy Károlynál és Réti Istvánnál tanult, első kiállítását 1920-ban rendezte. Kezdetben alakos kompozíciókat készített, majd – mivel a nyarakat Zebegényben töltötte – felfedezte és festményein megörökítette a Dunakanyar és környéke szépségeit. Híres ilyen ihletésű képe a Szürke Duna és a Hazafelé. Szívesen készített rézkarcokat, ezek közül talán a Behavazott falu emelkedik ki. Dunai élményeit örökítette meg a Zebegényi est és az Átkelés a Dunán című képein is. Halála előtt végleg Zebegénybe költözött, ahol tájképeken kívül mesteri gouache-okat is készített. Híresek portréi is, gyakran megfestette gyermekeit. A modern magyar művészet kiemelkedő alakjának zebegényi műtermét később múzeummá alakították át.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 35 éves RISZTOV ÉVA olimpiai bajnok úszónő. Sokan emlékszünk még rá, hogy az athéni olimpia után volt sírás-rívás, hiszen a várakozásoknál gyengébben szerepelt, legjobban a 400 méteres vegyesúszásban végzett; 4. lett. Bár eredményei így is tekintélyt parancsolóak, ám addig leginkább ezüstérmeket szerzett, világ- és Európa-bajnokságokon összesen tizet, a 2004-es madridi EB 400 méteres vegyesúszó száma után állt fel a dobogó második fokára. Ez utóbbi ezüst különben nagyon megviselte, szeretett volna már győztesként örülni, az EB után itthon rendezett banketten alig tudták megvígasztalni, pedig még Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter is felkérte táncolni. De persze aranyérme is lett bőven, a hazai mezőnyben szerzett több mint harmincat nem számítva, hatszor nyert rövidpályás Európa-bajnokságot, a 2012-es londoni olimpián pedig a 10 kilométeres nyíltvízi úszás után aranyérmet akasztottak a nyakába.

– 45 éves MARINA ANISSINA orosz származású francia műkorcsolyázónő, Gwendal Peizerat partnereként a jégtánc olimpiai, világ- és Európa-bajnoka.

– 50 éves PAULO SOUSA portugál labdarúgó, az AC Parma, a Juventus, a Dortmund és a válogatott volt középpályása, kétszeres BL-győztes, edző, legutóbb a Girondins Bordeaux mestere. Ma ünnepel még:

– CAMERON DIAZ (1972) amerikai színésznő, A maszk, a Féktelen Minnesota, az Álljon meg a nászmenet!, a Vanília égbolt, a New York bandái, az Édes kis semmiség, a Charlie angyalai: Teljes gázzal, a Holiday és A nővérem húga című film szereplője.

– MICHAEL MICHELE (1966) amerikai színésznő, a Vészhelyzet című filmsorozatban Cleo Finch doktornő alakítója.

– BEBE REXHA (1989) albán származású amerikai énekesnő, egyebek mellett az I’m A Mess, az I Got You, a  No Broken Hearts vagy a Say My Name című dal előadója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.