75 éves VAN MORRISON

Augusztus 31-én 75 éves VAN MORRISON északír énekes

Eredeti neve George Ivan Morrison, s a hatvanas években a blues és rock kellemes ötvözetét produkáló Them együttes szólóénekese volt. A Gloria című daluk a Satisfaction, a My Generation és mások mellett a műfaj valóban nemzedéki dala. Persze a Them nemcsak erről volt híres, hanem arról is, ahogyan klasszikusokat játszott. A saját dalok között ott volt még a majdnem sláger Here Comes The Night, a Baby Please Don’t Go, a How Long, Baby, az If I And You Could Be As Two – valamennyit természetesen Morrison remek hangja uralta.

A Them történetének 1968-ban vége szakadt, Morrison szólópályát kezdett. Nem is akármilyet, hiszen az Astral Weeks című albumát rendre a rockvilág legjobbjai között emlegetik, s bizony nagyon jó volt a Moondance és a Tupelo Honey is. Fellépett a nyolcvanas években a Chieftains nevű folk-együttessel, és összeadta tehetségét a blues óriásával, John Lee Hookerrel. Van Morrison nagyszerű énekes, de nem elsőszámú kedvenc, évtizedek óta nem kerültek slágerlistára a dalai. A kritika hiába magasztalja, a közönség nem viszi eléggé lemezeit, ezzel szemben megkapta a királynőtől az OBE kitüntetést, a szakmától meg a Grammy-díjat. Ha jól számolunk féltucatszor. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.