Mai évfordulóink – 2020. augusztus 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. augusztus 31., hétfő

a Nap kél 6.02, nyugszik 19.26 – a Hold kél 19.09, nyugszik 3.36 órakor

mottó: “Az igazi férfinak két dolog legyen fontos az életben; az asszony és a kocsma.” Giovanni Verga

– Erika és Bella napja. Az Erika német név, és az Erik női párja. A Bella spanyol, illetve olasz eredetű név, s azt jelenti: szép. Ezért aztán sok egyéb név mögé is odabiggyesztették, így lett például az Izabella és az Arabella. Ma Paulina és Ramóna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Mára Boldog Ancina János Juvenál és Lindisfarnei Szent Aidan ünnepét írja elő az egyházi naptár. Mindketten püspökök voltak, az olasz Juvenál Saluzzo, az angol Aidan pedig Lindisfarne püspöke. Juvenál Nápolyban is működött, és nagy megbecsülésnek örvendett. Sokat tett az egyházi zene népszerűsítéséért, úgy vélte, hogy a zene kiváló eszköz a lélek Istenhez emeléséhez. Aidant Northumbria apostolának tartják, mert az ő püspöksége alatt fejeződött be Észak-Anglia keresztény hitre térítése. Templom- és kolostor alapításait felsorolni is lehetetlen. Juvenál 1604-ben, Aidan pedig 651-ben hunyt el, mindketten ezen az augusztus végi napon.

Ma: – Ma van Kirgizisztán, Malajzia, valamint Trinidad és Tobago nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 255 éve született a Komárom vármegyei Ógyallán BESSE JÁNOS KÁROLY utazó. Mivel részt vett egy nemesi felkelés szervezésében, a megtorlás elől elmenekülve sokáig volt kénytelen külföldön élni, s úgy megszerette a bolyongást, hogy hazatérése után sem hagyott fel vele. Bejárta a Kaukázust és Kelet-Indiát, s élményeiről rendszeresen beszámolt írásban is, sőt azokat könyv alakban franciául is kiadta. Franciául különben írt egy török nyelvtant is, és kiadott egy francia-török szótárt. Jó barátja volt Batsányi Jánosnak.

– 65 éve hunyt el WILLI BAUMEISTER német festő és grafikus. A híres Abstraction Création Csoport tagjaként alkotott, s így olyan társak mellett dolgozhatott, mint Kandinszkij és Mondrian. A csoporthoz tartozott egyébként Martyn Ferenc is. Művészetében főként a mechanikus formák művészi felhasználása iránt érdeklődött, de tipográfusként is jelentős. Legismertebb képe a Kék fal, A közeledő álom és a Vonalfigurák.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves VAN MORRISON északír énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 65 éves EDWIN MOSES amerikai atléta, a 400 méteres gátfutás kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnoka, egykori világcsúcstartó.

– 75 éves JICHÁK PERLMAN izraeli hegedűművész, főként e századi zenedarabok avatott tolmácsolója.

– 50 éves RANIA jordán királyné, II. Abdullah király felesége.

– 80 éves SZALAI GYÖRGYI rendezőnő, a Dédelgetett kedvenceink, a Jutalomutazás, a Harcmodor, a Filmregény, A dokumentátor és a Teljes napfogyatkozás című film készítője.

– 80 éves JACK THOMPSON ausztrál színész, a Hús és vér, a Boldog karácsonyt Mr. Lawrence!, a Szelek szárnyán, a Ruby Cairo, az Éjfél a jó és a rossz kertjében, az Eredendő bűn és A Richard Nixon-merénylet című film szereplője. Ma ünnepel még:

– RICHARD GERE (1949) amerikai színész, az Amerikai gigoló, a Micsoda nő, a Dermesztő szenvedélyek, a Gengszterek klubja, a Vágyak vonzásában, a Sommersby, Az első lovag, az Oltári nő, a Chicago és a Hölgyválasz című film főszereplője.

– CHRIS TUCKER (1971) amerikai színész, A pénz beszél, Az ötödik elem és a Jackie Brown című film szereplője, a már folytatást is megért Csúcsformában című filmben Carter nyomozó alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.