90 éves MARIO ADORF

Szeptember 8-án 90 éves MARIO ADORF svájci színész

Félig olasz, egy talján orvos balkézről született fiaként látta meg a napvilágot Svájcban, s édesapja még csak tudomást sem volt hajlandó venni róla. Édesanyja viszont olyan szegény volt, hogy a hatóságok elvették tőle a kicsit, aki árvaházban nőtt fel. De édesanyja állandóan látogatta, s hogy szomorú sorsát enyhítse, elhitette vele, hogy kivételes tehetségű ember, aki sokra viszi majd az életben.

Így is lett, azonnal bejutott a müncheni színiakadémiára, s azóta töretlen a pályafutása. Mivel hiba nélkül beszél olaszul, németül és franciául, mindhárom ország filmesei bátran foglalkoztathatták. Előbb a hatvanas években tucatnyi olasz filmben játszott, makaróni-western alig készült nélküle, s jellegzetes fizimiskája miatt általában rosszfiúkat alakított. Aztán a német újhullám fedezte fel, játszott Fassbinder és Schlöndorff filmjeiben, majd a franciák csaptak le rá, köztük Claude Chabrol. A rendezők nevéből is látható, hogy igazi művészfilmekben is gyakran szerepelt, nem csak kalandos történetekben vagy maffiafilmekben. Mint például a Keresztapában, amelynek harmadik részében V. Sixtus pápát alakította. Sőt, még “magyar” filmben is láthattuk, A Pál utcai fiúk olasz változatában ő volt Janó, a grund, azaz a fatelep őre.

Az utóbbi évtizedben már csak kedvtelésből forgat, inkább színpadon játszik, és az utóbbi években szépíróként is kezd nevet szerezni. Emellett szobrászkodik, és élvezi az élet örömeit – amit bevallása szerint sosem vetett meg. Három és fél évtizede boldogan él második feleségével, és még sok terve van. Szeretne például egy nagy házat Franciaországban. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.