190 éve született TÜKÖRY LAJOS

Szeptember 9-én 190 éve született a Békés megyei Körösladányban TÜKÖRY LAJOS szabadságharcos

Egy német származású uradalmi intéző fia volt, de őt már fiatalon jobban vonzotta a kaland, mint a békés lótenyésztés. Az 1848-as szabadságharc kitörésekor szerencsére már 18 éves volt, így nyomban beállt a honvédseregbe, és vitézségével korán dicsőséget szerzett. Bem erdélyi seregében már főhadnagyként harcolt, ezért a világosi fegyverletétel után nem sok jóra számíthatott.

Emigrált, de a harctereket nem akarta elhagyni, belépett hát a török hadseregbe, s a krími háborúban előbb Guyon Richárd és Kmety György hadsegéde volt, majd hősiességéért őrnaggyá léptették elő. Amikor az 1859-es olasz-osztrák háború nyomán Kossuth Lajos magyar légió szervezésébe kezdett, Tüköry az elsők között csatlakozott hozzá. 1860-ban viszont már ott találjuk Garibaldi seregében, és hamar az olasz szabadságharcosok egyik vezető katonája lett. Tevékenykedett a vezérkarban, és ő vezette a rohamot Palermo bevételére. A gyilkos barikádharcok során azonban súlyos combsebet kapott, ennek ellenére folytatni akarta a csatát, és nem engedte megoperálni magát. A sebe azonban elüszkösödött, és csakhamar, harmincévesen meg is halt.

Az olaszok őszintén meggyászolták, Cesare Abba úgy siratta el, mint “délceg, lánglelkű hőst, akit a sors jókedvében teremtett”, temetésén pedig maga a fővezér, Garibaldi mondott búcsúbeszédet. A halála után ezredessé előléptetett bátor magyar emlékét nem feledték el az olaszok, bekerült az olasz nemzeti hősök panteonjába, alakját szoborban is megörökítették, Palermóban pedig ma is utca őrzi a nevét. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.