75 éves FRANZ BECKENBAUER

Szeptember 12-én 75 éves FRANZ BECKENBAUER német labdarúgó, edző

Ha a német labdarúgás legendás alakjának pályafutását vázolni szeretnénk, könyvet kéne írni róla – írtak is, nálunk Pintér István. Sikereinek puszta felsorolása is oldalakat tesz ki, játékosként, majd később edzőként is megnyert mindent, amit lehetett.

Rendkívül vázlatosan most csak annyit, hogy a Bayern Münchennel nyert egy sor német bajnokságot és kupát, BEK-et és KEK-et, a válogatott tagjaként pedig Európa-bajnokságot és világbajnokságot, ennél többet focista nem érhet el. Ráadásul ő volt a világverő nyugatnémet válogatott csapatkapitánya, fénykorában általában ő lett az éppen aktuális “év labdarúgója”, kétszer az Aranylabdát is neki ítélték, akkoriban Császárnak nevezte mindenki. Aztán az amerikaiakat is megtanította a játékra, ha Pelé társaságában nem vállal szereplést az ottani bajnokságban, talán sosem lett volna elfogadott sport a labdarúgás az Egyesült Államokban. Visszavonulása után edző lett, és a válogatott szövetségi kapitányaként ismét részese volt világbajnoki diadalnak. 1990-ben vezette győzelemre fiait, s máig ő az egyetlen, aki mind játékosként, mind szövetségi kapitányként világbajnoki címet szerzett.

Nem csoda tehát, hogy manapság a nemzetközi labdarúgásban nem sok embernek van nagyobb tekintélye nála, egyöntetű vélemény szerint jórészt neki köszönhető, hogy Németország kapta a 2006-os világbajnokság rendezésének jogát. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.