55 éves MOBY

Szeptember 11-én 55 éves MOBY, amerikai énekes, dalszerző

Az amerikai DJ a nyolcvanas-kilencvenes évek techno-zenéjének egyik legnagyobb hatású és legellentmondásosabb személyisége.

Richard Melville Hall néven született, művésznevét azért választotta, hogy emlékeztessen híres író ősének fő művére, a Moby Dickre. Fiatalon a kemény punkot játszó Vatican Commandos tagja volt, később a Flipper együttesben az átmenetileg lecsukott énekest helyettesítette. Később is lázadó maradt, 1992-ben egy díjátadó ünnepségen fellépése végén ripityára zúzta zongoráját.

A nyolcvanas években kezdett a dance iránt érdeklődni, szerinte ugyanis a punk szelleme a house zenében él tovább. Másodkézből vásárolt olcsó hangszerekkel szerelkezett fel, bevette magát egy használaton kívüli gyárépületbe, és dolgozni kezdett. Talán a leghíresebb Hymn című alkotása, ennek fénypontja egy több mint félórás Ambient Mix. Remixei során kezelésbe vette Brian Enót, a Pet Shop Boyst, az Erasure-t, a Depeche Mode-ot és Michael Jacksont. Megítélése legalábbis vegyes: sokak azért dicsőítik, mert népszerűvé tette a technót, mások kárhoztatják, mert lerombolta és primitivizálta azt. Mindenesetre 1996-os Animal Rights című lemeze már gitár-rock, stílusa pedig inkább a Sex Pistolsra hajaz. Play című lemeze minden várakozás ellenére platinalemez lett, Why Does My Heart Feel So Bad című száma pedig eszméletlen siker.

Moby zenei tevékenysége mellett hivő keresztény, filozófiai doktor és megveszekedett vegetariánus, aki sehova nem jár kocsival, hogy ne károsítsa a környezetet. Pályafutása bővelkedik a bizarr részletekben, hiszen működésének nagy részét a névtelenség homályába burkolózva, a közönség elől elzárkózva fejti ki. 1991-ben például a Go álnév mögé rejtőzve vitte a Top Ten-be a Twin Peaks főtémáját, 1993-ban pedig I Feel It/Thousand című kislemezével a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült: ez ugyanis minden idők leggyorsabb ritmusú lemeze, a csúcson 1015-öt lüktet percenként. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.