Mai évfordulóink – 2020. szeptember 14.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 14., hétfő

a Nap kél 6.20, nyugszik 18.58 – a Hold kél 1.57, nyugszik 17.52 órakor

mottó: “Szerelem nélkül élni, bánat, de ha szerelmes vagy, kétszeres bánat.” Makszim Gorkij

– Szeréna és Roxána napja. A Szeréna a latin Serenusból származik, jelentése: vidám. A Roxána perzsa név, így hívták a világhódító makedón Nagy Sándor feleségét, így a hellenizmus jóvoltából terjedt el.

– Ma van a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe. Kettős ünnep a mai, egyrészt emlékezünk a Krisztus Keresztjének megtalálására, másrészt a visszaszerzésére. Krisztus Keresztjét Nagy Konstantin római császár édesanyja, Szent Ilona találta meg, majd Szent Makariosz jeruzsálemi pátriárka 335. szeptember 14-én felvitte a Szent Sír Templomba, ahol a magasba emelve felmutatta az ünneplő nép előtt. A keresztet 611-ben azonban a perzsák elrabolták, de 628-ban Herakliosz császárnak sikerült fegyverrel visszaszereznie, és az életadó drága Szent Keresztet az első felmagasztalás évfordulóján ismét felmagasztalta. Ezért kettős ünnep a mai.

Ma: – Ma van a Keresztény Egység Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született az Arad vármegyei Simonyifalván SIMONYI IMRE költő. Akik ismerik életművét, köztük talán leghíresebb kötetét, a Forgácsok egy fakeresztről című könyvét, azok pontosan tudják, de legalábbis érzik, hogy milyen ember volt valójában. Jellegzetes portréverseiből is sok minden kiderül. Akik még nem ismerik, azoknak annyit, talán ő volt az utolsó Krúdy-hős, választékos eleganciával öltözködött, díszzsebkendő nélkül például kevesen látták. Gondosan ápolt szakállt viselt, cukrászdákba járt, ahol stílusosan konyakot rendelt a kávéhoz, s – amint egy barátja mondotta – időnként bevonult az idegosztályra, pedig nem volt bolond. Egyszóval, mintha egy Krúdy-novellából lépett volna ki. Egyébként vidéken, Gyulán élt, onnan küldözgette verseit a fővárosi lapokban, ő maga nem szívesen hagyta el szeretett városát. Magányos költő és magányos ember volt, “a gyulai remete”-ként emlegették, s talán mert örökösen lázadt, kevesen mertek vele szorosabb kapcsolatot ápolni.

– 50 éve született TÉREY JÁNOS költő, író, műfordító, a Szétszóratás, A természetes arrogancia, a Tulajdonosi szemlélet, a Drezda februárban és A Níbelung-lakópark című kötet szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 460 éve hunyt el ANTON FUGGER német bankár. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves BRUZSENYÁK ILONA atlétanő. Sokoldalú sportoló volt, remek sprinter és gátfutó, sőt távolugró, s mindezek eredményeként kiváló ötpróbázó. Legnagyobb nemzetközi sikerét távolugrásban aratta, az 1974-es római Európa-bajnokságon ő nyerte a szám aranyérmét. Idehaza minden számában a legjobbak közé tartozott, egy időben ő tartotta a 100 méteres gátfutás, a távolugrás és az ötpróba országos csúcsát is.

– 40 éves JORDÁN ADÉL színésznő, Jordán Tamás és Lázár Kati lánya. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves RÓTH ANTAL labdarúgó, a Pécsi MSC, majd a Feyenoord játékosa, az 1986-os világbajnokságra is kijutott válogatott volt beállósa, edző. Ma ünnepel még:

– MARY CROSBY (1959) amerikai színésznő, a Varázsolj az életedért, a Halálos ártatlanság és a Taplófejek című film szereplője, a Dallas című filmsorozatban Kristin Shepard alakítója, a legendás énekes, színész, Bing Crosby lánya.

– MORTEN HARKET (1959) norvég popzenész, az A-ha együttes énekese.

– GÜNTHER NETZER (1944) német labdarúgó, az 1972-es Európa- és az 1974-es világbajnok válogatott tagja, az 1972-es Aranylabda kitüntetettje.

– XANTUS BARBARA (1967) színésznő, az egykori Família Kft. című tévésorozat egyik főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.